Velký čokoládový podvod? Toblerone v tichosti přišlo o špičky
Švýcarská čokoláda Toblerone, známá svým netradičním tvarem, zmenšila v tichosti gramáž. Na první pohled je ale čokoláda pořád stejná, firma zákazníky obalamutila tím, že ubrala typické trojúhelníčky a zvětšila mezi nimi mezery. Nejvíce to pobouřilo Brity, kteří svoji nevoli vyjadřují hlavně na sociálních sítích distributora.
Firma Mondelēz International se rozhodla, že rozšíří prostor mezi jednotlivými trojúhelníčky čokolády. Snížila tak hmotnost výrobků ze 400 gramů na 360 gramů a ze 170 gramů na 150 gramů. Britské fanoušky to velmi pobouřilo. Nový tvar čokolády je dráždí a tvrdí, že takto vypadá čokoláda hloupě.
Firma uvedla, že za rozhodnutím stojí zejména nárůst cen surovin na výrobu čokolády. Na Facebooku Toblerone to firma dále vysvětlila tak, že mohla buď změnit vzhled čokolády, nebo zvýšit cenu. Rozhodla se samozřejmě pro první možnost.
Zatímco někteří změnu odsuzují, objevují se i hlasy, které si cení faktu, že se společnost postavila ke změnám čelem a vše vysvětlila. Další si myslí, že za změnami stojí jiné důvody, které výrobce nechce přiznat.
V prohlášení na Facebooku stojí, že firma má stále větší náklady s dovozem surovin pro výrobu čokolády.
Může za to brexit?
Firma připustila, že kurz libry momentálně není příznivý, ale rozhodně za změny nemůže brexit. Toblerone je švýcarská čokoláda, takže určitý vliv mohl mít i kurz franku.
Jak je to u nás?
Distributor čokolády v Česku Blesk.cz řekl, že u nás se Toblerone ve změněné podobě prodává už od března tohoto roku – tedy 400gramové balení zmenšené na 360. 170gramové balení je určeno jen pro zahraniční trh. Naopak nejoblíbenější gramáže čokolády u nás, 100 gramů a 35 gramů, zůstaly beze změn.
Piškotová aféra
Spotřebitelé zjevně nemají rádi, pokud výrobce mění tvar či recepturu oblíbených výrobků. Stejné to bylo v případě českých piškotů Opavia na podzim loňského roku. Tehdy opět firma Mondelēz oznámila, že se výroba tradiční české pochoutky přesouvá do Polska. Vzápětí piškoty změnily tvar a podle spotřebitelů chutnaly i jinak. Na změny upozornil internetový pořad A dost! Následně vypukla piškotová hysterie, kdy Češi brali útokem facebookové profily českých i zahraničních distributorů piškotů.
Hlavní důvod té divné chutě je v tom, že téměř do všeho nyní dávají palmový olej. Který je zdraví škodlivý!!!
Co se týče gramáže již bylo také vysvětleno - prý je to tím, že suroviny jsou moc drahé a proto se muselo přistoupit na nižší hmotnost, aby se mohla zachovat "nízká" cena...
