Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Batole z Ostravy má tuberkulózu: Převáželi ho speciální sanitkou v ochranných oblecích

Autor: haj - 
26. listopadu 2016
11:30

Moravskoslezští záchranáři vyjeli v pátek večer do Ostravy za pětiměsíčním chlapečkem, kterého převáželi do Brna. Vzhledem k tomu, že dítě bylo nakažené závažným typem infekčního onemocnění, museli se zahalit do ochranných obleků, aby se také nenakazili.

„Členové týmu museli využít ochranných obleků a dalšího vybavení, které mají k dispozici pro tyto případy,“ vysvětloval ve vyjádření na webu mluvčí záchranářů Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. Vážně nemocné miminko převezli z jednotky intenzivní péče Vítkovické nemocnice na Kliniku dětského infekčního lékařství v Brně, kde zjistí, co s ním je.

Nejedná se ale určitě o žádnou exotickou nemoc, zatím se lékaři domnívají, že dítě trpí plicní formou tuberkulózy. „Diagnóza zatím není potvrzena, musí se udělat testy,“ uvedla mluvčí Vítkovické nemocnice Radka Miloševská s tím, že právě proto musel být chlapeček převezen na specializované pracoviště. Po cestě byl ve stabilizovaném stavu. „Výsledky budou během několika týdnů,“ dodala.

Pro transport bylo záchrannou službou využito vozidlo se speciální zástavbou, které si v Moravskoslezském kraji pořídili teprve letos v srpnu, ale od té doby ho pro přepravu infekčních pacientů využili už třikrát. Od běžné sanitky se vůz liší tím, že zcela odděluje kabinu řidiče s ambulantním prostorem (nástavbou). Ke komunikaci s kolegy v kabině využívá šofér interkom. Další výhodou je jemný filtr ventilace kontaminovaného vzduchu, která vytváří aktivní podtlak. Tím snižuje riziko, že by škodlivé mikroorganismy opustily vozidlo a někoho nakazily.

Zobrazit celou diskusi