Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velké e-shopy musí hlásit kyberútoky. Stejně jako lidé HIV, říká mluvčí NBÚ

Česko chce zvýšit bezpečnost internetu a mobilních sítí.
Česko chce zvýšit bezpečnost internetu a mobilních sítí.  (Autor: Profimedia)
Autor: uni - 
21. listopadu 2016
12:38

Velké e-shopy a vyhledávače budou muset informovat úřady o kybernetických útocích. Kvůli nárůstu digitální špionáže a kyberzločinu to po Česku požaduje EU a NATO. Informaci přinesl ihned.cz.

Vláda chce evidovat kybernetické útoky, které podniknou hackeři na e-shopy či internetové vyhledávače. Počítá s tím novela zákona o kyberbezpečnosti, jež bude projednávaná ve středu a mohla by být účinná už v příštím roce.

Evropská unie tak hodlá zvýšit bezpečnost a snížit počet útoků, které stojí každý stát v průměru 1,6 procenta HDP, v Česku to odpovídá sumě 72 miliard korun.

Podle Evropské komise je ke kontrolovaným odvětvím třeba přidat strategické internetové firmy, velké e-shopy či datová úložiště. Ty by měly garantovat zabezpečení svých sítí podle pravidel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Dobrovolně nedobrovolné

Zapojení do systému by mělo být dobrovolné. Ovšem v případě, že se společnost nezapojí, a útok na ni ohrozí třeba jejího obchodního partnera, může firma dostat pokutu až 5 milionů korun.

„Internetové společnosti se nemohou chovat nezodpovědně jako třeba někteří HIV pozitivní lidé, kteří vědomě přenášejí smrtelnou nákazu. I ti jsou přece trestně postižitelní,“ uvedl pro ihned.cz mluvčí NBÚ Radek Holý.

Zájem o vstup do kontrolního systému už projevil vyhledávač Seznam.cz, například e-shop Mall se ale přidat nehodlá. „Takové věci by si měly řešit firmy samy. Stát by se do nich zapojovat neměl,“ uvedl technický ředitel obchodu Michal Táborský.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi