Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na „základku“ jen za peníze? Valachová kárá obce za málo místa ve školách

Autor: mib - 
18. listopadu 2016
06:25

Zatímco na veřejných základních školách není dost místa, soukromým vzdělávacím zařízením se daří. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) viní ze situace obce. Jenže sama přiznává, že resort musí udělat z veřejných základních škol excelentní vzdělávací instituce, aby děti neutíkaly na soukromé školy. Podle odborů je navíc problémem inkluze, rodiče pak své nadanější děti raději přihlásí na víceletá gymnázia.

Ministryně Valachová vyjádřila na konferenci Škola pro budoucnost – budoucnost pro školu obavu o veřejné základní školství. Soukromé školy jim začínají šlapat na paty, protože je o ně zájem někdy častěji než o běžný systém povinné výuky. Valachová přiznala, že selhává stát, soukromé školy ale podle ní zatím působí jen v malém měřítku.

„Tam, kde se rozvíjí soukromé mateřské a základní školy, jde o situaci, kdy z mého pohledu selhaly obce. Pro své děti nezajistily dostatečné kapacity,“ uvedla ministryně s tím, že by stát neměl v takových případech soukromým školám bránit.



Valachová je přesvědčená, že trvání soukromých škol zřízených z nedostatečné kapacity ve veřejném školství je krátkodobé a jde o školy komunitního typu. V dalším případě vyhledávají rodiče alternativní výuku, kterou nabízí například Montessori školy (dítě se vzdělává samo, pozn. redakce).

„Mnohdy jsou na veřejných školách ti nejlepší pedagogové, ale ředitelé neotvírají kvůli nízkým finančním prostředkům třeba volnočasové vzdělání,“ myslí si Valachová. Osobně chce zaměřit pozornost na zlepšení podmínek tak, aby byly základní školy „excelentní“.

Školské odbory si ale myslí, že problém není jen v penězích. Vidí v tom i obavy rodičů a jejich následné rozhodnutí dát dítě studovat na soukromou školu. „Rodiče mají strach z inkluze a také z toho, že kvůli ní půjdou všechny zdatnější děti na víceletá gymnázia a na základních školách zůstanou ty průměrné a pak se bude přizpůsobovat výuka,“ uvedla pro Blesk.cz místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

„Škodí inkluze i zmatky mezi rodiči“

S tématem inkluze se podle Seidlové mezi rodiče vkradly také obavy, že se učitelé nebudou žákům dostatečně věnovat, a proto by byla pro snížení počtu dětí na třídu. „Soukromé školy mají výhodu, že mají lepší individuální přístup k dětem. Ministerstvo školství by se mělo zaměřit na to, aby byl větší individuální přístup ve školách a větší osvěta pro rodiče,“ dodala Seidlová.

Samy soukromé školy jsou přesvědčeny, že veřejné školství nabízí zastaralé modely výuky a neodráží poptávku společnosti. „Nárůst soukromých škol je tedy důsledkem rezistence státních škol, které adekvátně nereflektují změnu společenské poptávky a lpějí na modelu výuky, jenž byl nejvíce funkční v období svého vzniku, tj. v osmnáctém století,“ uvedla mluvčí společnosti Scio Markéta Majerová.

Ceny za devítiletou docházku v soukromé škole se můžou šplhat až k milionovým částkám. Například ve škole MagicHill v Říčanech nedaleko Prahy vyjde školní rok na 152 tisíc, v jiných školách, jako například v brněnské ZŠ Basics, na zhruba padesát tisíc, stejně tak v ostravské Montessori škole.

V roce 2013 bylo v ČR 113 soukromých základních škol, v loňském roce jejich počet stoupl na 152 se 17 344 žáky. Veřejné školy stále žebříčku vévodí, a to s téměř čtyřmi tisíci školami po celé ČR.

Někdy nabízí zajímavé možnosti soukromé i veřejné školy:

Zobrazit celou diskusi