Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Valachová propadla, mává Klaus mladší „vysvědčením“ a chce její odchod

Autor: mib - 
10. listopadu 2016
05:31

Kariérní řád pro učitele by měl přinést hned několik výhod co do vzdělávání, tak do finančního ohodnocení pedagogů. Vláda schválila návrh resortu ministryně Valachové (ČSSD) v pondělí, Václav Klaus ml. (expertní tým ODS) ale kroky ministryně včetně podle něj byrokratického řádu kritizuje a navrhuje na jejím postu změnu. „Vytáhl“ na ni vysvědčení, které jí udělil už v červnu, a připomíná se premiéru Sobotkovi (ČSSD). Školské odbory ale nevidí jinou možnost, jak podmínky ve školách zlepšit.

Václav Klaus mladší platí za kritika současného ministerského postu školství, nezapomněl se připomenout ani v souvislosti se změnami, které premiér Bohuslav Sobotka ve vládě chystá. „Pane řediteli, konejte!“ snáší Klaus popel na hlavu Valachové jakožto „žákyni“, která propadla. Dlouhodobě ji kritizuje za nárůst byrokracie pro ředitele škol a za plošnou inkluzi, teď přišel na řadu také kariérní řád.

„Dvacet let se tu řeší nesmyslné otázky, jestli mít dvě nebo pět kategorií učitelů. To bere ředitelům důležitou kompetenci hodnotit své podřízené, nemělo by to spadat do gesce jakýchsi ouředníků,“ řekl pro Blesk.cz Klaus s tím, že tento řád kritizuje od roku 1993, kdy byl nápad v zárodku.

Kariérní řád jako vzpomínka na 90. léta

„Polovina kantorů odešla (od začátku 90. let, pozn. redakce) do penze nebo umřela a poslední si vzpomněli, že jim chybí kariérní řád,“ smetl Klaus prosazování změn ze stolu. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka nedokáže změny kočírovat jeden ředitel, natož aby stačily finance.

„Je to diametrálně jiný systém, než jsme zvyklí. Ale pokud se upevní pozice uvádějícího učitele (pomoc pro učitele, kteří mají praxi kratší než dva roky, pozn. redakce), učitelé budou v dalším vzdělávání podpořeni přes metodické kabinety. Může to prospět ve sdílení a výměně zkušeností,“ staví se na stranu MŠMT Dobšík s tím, že k připomínkám odborů ministerstvo přihlédlo.

„Hraní si na svém písečku“ brání podle Dobšíka v kariérním postupu a dostatku financí ve školách. „Nelze čekat na osobní ohodnocení jen ze strany ředitele. Sám není schopen financování zařídit,“ řekl. Systém prověřování kvalit učitelů by zajistil prostředky plynoucí z fondů Evropské unie.

Klaus: Řád „odlije“ peníze

Zákon počítá se třemi stupni, kterými pedagogové postupem času projdou. V prvním stupni budou všichni s prací do dvou let, všichni ostatní pak ve druhém. Do třetího stupně se budou dostávat od roku 2021 po atestačním řízení. Stejné řízení prodělají učitelé po přechodu z prvního stupně do druhého.

Právě to je podle Klause prvek, který k odlivu peněz přispěje. „Peníze neskončí u učitelů, ale u akreditačních komisí a v doškolovacích centrech v rámci nějaké byrokracie,“ připomněl Klaus. Ten vystavil už v červnu Valachové vysvědčení. Přesto, že se hemží jedničkami, v praktických „předmětech“ propadla.


„Napříč politickým spektrem nemá paní Valachová podporu u laické veřejnosti, teď nemyslím dotační specialisty, ale skutečné učitele. Bylo by namístě zvážit její odchod, když pan premiér říká, že odvolá nejstarší členy vlády, paní ministryně jí bezpochyby je,“ uzavřel Klaus.

Samo MŠMT ale vidí v kariérním řádu velký potenciál ve „zvýšení kvality učitelské profese a školství jako celku“. Valachová očekává změny v řízení škol a ve výkonech žáků. Nově nastartované změny by neměly minout ani budoucí a začínající pedagogy.

kukuku ( 10. listopadu 2016 22:19 )

U Valachové nepřipadá v úvahu myšlenka, že by odměny učitelům vázala na skutečné výsledky konkrétního učitele/školy. I přes rostoucí mzdy učitelů (spíš učitelek) naopak klesá třeba schopnost "produktů novodobého školství" napsat českou větu bez hrubek (i na místech, kde hrubku neodhalí spellchecker) - a blonďaté blbce to ani v nejmenším nevadí.

aaobcanka ( 10. listopadu 2016 14:26 )

Neuvěřitelná tzv. tupost předchozích pravičáckých ODS+TOP+KDU vlád i ČSSD+KDU: např. ministryně školství, Kateřina Valachová, přidá až desetitisíce měsíčně učitelům. Proč ? 1) Učitelů je dostatek. 2) Mají mzdy dostatečné proti např. nemocničním lékařům (pozor, privátní nikoliv nemocniční lékaři mají statisícové příjmy, vč. tzv. nenažraných zubařů). Učili jsme a v rodině máme lékaře. Dokážeme věc posoudit. Učitelky (i většina dnešních učitelů, vychovaných rozvedenými matkami bez otcovských technických vzorů), kromě matikářek a učitelek tzv. technických předmětů, jsou proti např. německým, švýcarským, japonským pedagožkám chaotické, unáhleně, nelogicky, nesystematicky, neanalyticky a nekompatibilně myslící. A především si užívají celkem víc než 2 měsíce prázdnin ! Kdo to ze standardně pracujících má ? A jejich současné mzdy kolem 20 000 - 35 000 Kč/měs. jsou až moc vysoké za práci 10 měsíců v roce. K tomu učí jen 4-6 h/ denně. Za školství lze ušetřit i za kulturu. Zejména pražští komedianti, herci a zpěváci, nám předvádějí šaškárny z kaváren, náměstí. Křičící tzv. povalečská kavárenská banda v čele s netechnicky přemýšlejícími, naivními tzv. zabedněnci : Hermanem, Bartoškou + Dykem, Krausem, Horáčkem, Kocábem atd., z nichž většina si večer na 2 hodinky odskočí na pódia, pak se opíjejí a hulí Bůh ví co do rána, aby se poté váleli do odpoledne v pelechu a večer "jízda" nanovo. Na kulturu je potřeba snížit výdaje. ZÁVĚR : vrátit povinnou vojenskou 2 letou službu a přidat na armádu a zemědělství ! Armáda nás bude bránit proti blížícím se muslimským hrdlořezům z IS a zemědělci nás budou ve válce živit. Hlavně by si to měla uvědomit vláda. Dále je nutno v ZŠ obnovit dílny a tzv. pozemky, děti jsou tzv. leví jak šavle, neumí zašroubovat ani šroubek, zasadit bramboru apod. Obnovit učňáky a české továrny, výrobny atd.! ODS, TOP a KDU s mlčením ČSSD zrušily učňáky a továrny prodaly cizákům.

rebeka ( 10. listopadu 2016 13:18 )

Souhlasím. JSOU TO CHUDÁČCI.....

rebeka ( 10. listopadu 2016 13:13 )

Zakomplexovaný není Klaus, ale asi honza54.Jeho vada není totiž očima zjistitelná, ale o to bude asi větší.....

rebeka ( 10. listopadu 2016 13:05 )

Jasně, že má pravdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa