Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úředníci nevědí, jak na vymáhání výživného. Vyřešte to sami, jde to

Autor: ula - 
7. listopadu 2016
17:25

Na výživném dluží Češi 13 miliard korun, uvádí Exekutorská komora. Půl milionu dětí žije v neúplných rodinách, z toho třetina z nich na hranici chudoby. Podle Asociace neúplných rodin je hlavním důvodem tak astronomického dluhu neinformovanost nejen rodičů, ale i státních úřadů a institucí. Pomoci mají jednotné materiály, které rodičům jednoduše řeknou, jak se domáhat peněz, které dle zákona patří jejich dětem.

Podle průzkumu programu asistovaného vymáhání výživného VašeVýživné.cz si Češi hledají informace o problematice dlužného výživného na internetu v diskusních fórech. Dále se obrací na rodinu, přátele, informace hledají v médiích a na státní instituce se obrací pouze každý desátý rodič. Další třetina rodičů přiznala, že pomoc úřadů problém spíše zhoršila, než zjednodušila.

Policie nepomůže

Pokud jeden z partnerů dluží druhému alimenty na dítě, obrací se rodič na policii, kde na neplatiče podají trestní oznámení. „To však situaci samoživitele, který nutně potřebuje dlužené peníze, nijak neulehčí. V kompetenci policie je pouze potrestání viníka, nikoliv zajištění jeho platební morálky,“ vysvětluje Petr Sýkora, předseda Asociace neúplných rodin.

O tom, jak vymáhat výživné, se příliš nedozvíte ani na úřadech. Žádný v Česku totiž nemá kompetence a vše, co vám úředníci poradí, závisí na jejich znalostech a schopnostech. Většinou se však rodiče dozví, aby se obrátili právě na policii.

Pomoci mají jednotné materiály

Asociace se spolu s poslankyní Radkou Maxovou rozhodla k vytvoření základních materiálů, které budou distribuovány ve dvou vlnách. V první budou státní úřady ze sociálního systému, Policie a neziskové organizace. V druhé etapě se zaměří na ředitele základních a mateřských škol nebo dětských domovů a lékaře – pediatry a psychology. Materiály budou obsahovat základní zákony, které se výživným zabývají, základní životní situace, ve kterých se může rodič ocitnout, průměrné výživné a výměr výživného. Materiály se budou ještě přizpůsobovat potřebám institucí.

Jak budou vypadat materiály pro bezradné rodiče?

Češi stále neví, jak vymáhat dlužné výživné. Pomoci jim má jednotná kampaň. Češi stále neví, jak vymáhat dlužné výživné. Pomoci jim má jednotná kampaň. | Asociace neúplných rodin

 

Češi stále neví, jak vymáhat dlužné výživné. Pomoci jim má jednotná kampaň. Češi stále neví, jak vymáhat dlužné výživné. Pomoci jim má jednotná kampaň. | Asociace neúplných rodin

zednik ( 7. listopadu 2016 17:43 )

Jsem zásadně proti aby výživné za otce zálohově platil stát. Pokud není páka aby řádně platil, stát z něj nikdy nic nevymůže. Odmítám přčispívat na nezodpovědné a plodné rodiče. Na druhou stranu i některé matky nevědí co by.. U Jílkové jedna tvrdila, že jí otec na studenta dluží za tři roky milion, měsíčně má platit 8500. Pominu to, že jí to početně nevychází. Na dotazu, zda i ona přispívá na svého studenta stejnou částkou odpověděla že ano. Na dotaz, zda její studen potřebuje měsíčně 17000 řekla že ano, že je to přiměřené. Následně to hezké povídání přerušila Jílková , jak jinak...

Zobrazit celou diskusi