Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Petr hned po očkování proti chřipce dostal chřipku. Má vakcína smysl?

Autor: ula - 
22. října 2016
13:00

Petr se nechal očkovat proti chřipce. Druhý den po podání vakcíny si šel zaposilovat. Jaké bylo jeho překvapení, když ho do 24 hodin skolila horečka, bolesti hlavy a zimnice – zkrátka chřipka. Od té doby se mladý muž odmítá nechat očkovat a věří, že je to k ničemu. Jak se na to dívají lékaři? A co byste měli a neměli dělat, pokud jste po aplikaci vakcíny?

Podle Rastislava Maďara z Centra očkování a cestovní medicíny Avenier je několik možností, proč se vlastně Petr chřipkou nakazil těsně po očkování: „Je možné, že už v době očkování byl v inkubační době a nemoc by se tedy vyskytla i bez očkování. Stejně tak velká fyzická zátěž po očkování není vhodná.“ Rozhodně za to podle něj nemohla vakcína samotná. 

Lékař dále doplňuje: „Řekl bych, že pokud by Petr našel dost odvahy a očkoval se proti chřipce podruhé, už by se to nezopakovalo. Imunita nastupuje až za dva týdny po podání vakcíny, proto se doporučuje očkovat v říjnu nebo v listopadu, kdy je ještě malé riziko předchozí nákazy chřipkou.“


Očkování během rýmičky?

Pokud se chcete nechat vakcinovat proti chřipce, zřejmě už jste narazili na názor, že to není vhodné, když vás pálí v krku nebo vám teče z nosu. Pravda je ale taková, že malé lokální zdravotní potíže v nose nebo v krku očkování vůbec nebrání. „Musíte si být však jisti, že to není začátek větší nemoci, proto se lékaři ptají, zda se příznaky nezhoršují,“ vysvětluje Maďar.

Je-li daný stav stabilní nebo se dokonce příznaky v posledních dnech před očkováním zmírňují, vakcína se může podat.

Žádná fyzická zátěž

Pokud jste se rozhodli nechat se očkovat, tak dodržujte vše, co vám lékař doporučí. Tedy v den očkování a další dva dny poté se doporučuje vyhnout se větší fyzické zátěži a nadměrné konzumaci alkoholických nápojů. V den vakcinace byste se neměli opalovat nebo chodit do sauny. Jakákoliv běžná aktivita, na kterou je člověk zvyklý, je po očkování samozřejmě možná.

Vakcína snižuje rizika

Podle lékaře vakcinace proti chřipce pomáhá nemoci předcházet. K tomu snižuje pravděpodobnost její těžké formy, riziko hospitalizace i úmrtnost. „Loňská chřipková sezóna ukázala, že o život může jít i mladším a do té doby zdravým, tedy nerizikovým osobám,“ uzavírá Maďar.

Další články na Blesk.cz:

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Roman_Koblizek ( 7. listopadu 2016 14:06 )

Chřipka udeřila v plné síle, vidím to na okolí. Já se zatím držím asi protože chodím do sauny a pravda je, že od doby co se pravidelně očkuji jsem chřipku neměl, na vakcínu mi přispěje moje pojišťovna ozp a stejně tak proplatí doplňky stravy a vitamíny což moc nevyužívám spíš se snažím jíst zeleninu.

abzk ( 22. října 2016 19:13 )

Kolik ti za ten reklamní koment zaplatili??? Mám přes padesát stálých dlouhodobých zaměstnanců s kterými se za ta léta znám s každým dost osobně. Když přišla tahle móda očkování proti chřipce, přes půlku z nich zblbla. Od tý doby nemocnost těch očkovanejch stoupla a nemocenská se začala prodlužovat. Některejm to došlo dřív, některejm pozdějc, ale čím dýl v tom očkování jeli, tím dýl jim po tom, co s tím přestali, trvalo, než se jim vrátila dřívější normální imunita a začali zas marodit míň. Ku prospěchu to očkování nebylo ani jednomu z nich. Tak tu laskavě přestaň balamutit lidi, jelikož je to přesně naopak jak píšeš. Jo, ne na všechny to asi působí stejně, ale pozitivně jenom na velmi malou, spíše nepatrnou část populace.

moiaza ( 22. října 2016 18:20 )

 Blbosti mě nezajímají. Chodím na povinné očkování a nepovinné mě nezajímají. Proti chřipce jsem se nikdy nenechal očkovat a chřipku mívám jednou da 15-20 let.

kamjdu ( 22. října 2016 17:17 )

Všichni jsou očkováním poškození. Ale jen hrstka si to plně uvědomuje. Jak ovce na porážku. Smutné.

sores ( 22. října 2016 16:29 )

Řekne to hodně lidí že i po očkování stejně v zimě nebo na jaře chřipku dostaly a dokonce s těžším průběhem. Je to komerční záležitost, chřipka se musí jednoduše vyležet a vypotit.

Zobrazit celou diskusi