Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prasečí chřipka v Česku zabíjela. Ohrožen je každý, na očkování už je pozdě

Autor: ula - 
6. března 2016
06:20

V chomutovské nemocnici byly hospitalizovány dvě ženy s chřipkou typu H1N1, tzv. prasečí chřipkou. Jedna z nich nemoci podlehla, druhá stále bojuje o život. Podle lékařů nejsou ohroženy jen osoby s oslabenou imunitou, ale i zdraví lidé ve středním věku. I když vakcíny proti chřipce zabírají také na tu prasečí, na očkování je už pozdě.

V letošní sezóně se podle odborníků vyskytl zvýšený počet těžkých případů prasečí chřipky, včetně úmrtí, a to nejen u seniorů a chronicky nemocných. „Pozoruhodné bylo, že nemalá část závažných případů se vyskytla u nerizikových pacientů, tj. předtím zdravých ve středním věku,“ řekl Blesk.cz Rastislav Maďar z Centra očkování a cestovní medicíny Avenier. Podle něj nejsou ale indicie, že by došlo k mutaci viru a byl tím pádem nebezpečnější.

Stejné příznaky jako chřipka – jen intenzivnější

Bez speciálních testů ani lékař nepozná, že máte prasečí chřipku. „Projevy nemoci způsobené tímto typem viru spadají do obrazu klasické chřipky, liší se jen jejich intenzita. Rozhodně to není jen rýma, trochu zvýšená tělesná teplota a bolest hlavy jako u tzv. nachlazení, jak si někteří myslí,“ uvedl Maďar. I nekomplikovaná chřipka může způsobit dlouhodobý únavový syndrom. U chronicky nemocných osob může navíc zásadně zhoršit průběh základní nemoci, např. onemocnění srdce, dýchacích cest, ledvin nebo na ni nasedne nebezpečná bakteriální infekce.

Pozor na MHD

Nejvíce jsou prasečí chřipkou ohroženy osoby s oslabenou imunitou, chronicky nemocní bez ohledu na věk, senioři, obézní osoby a těhotné ženy. Čím víc lidí člověk potkává v práci, při výkonů koníčků nebo při cestování, tím větší je pravděpodobnost nákazy. „Ideálním“ místem přenosu virů jsou například klimatizované dopravní prostředky.

Prasečí chřipka se u nerizikových pacientů léčí klidem na lůžku a léčbou příznaků, u rizikových skupin a těžkých případů se podávají speciální antivirotika.

Na očkování už je pozdě

V Česku jsou dostupné vakcíny proti chřipce, jsou účinné i proti té prasečí. Pokud byste se chtěli ještě teď očkovat, je už podle lékaře pozdě. „Dostatečná hladina protilátek se po očkování vytváří za 2–3 týdny. To už by měl s teplejším počasím nastat pokles výskytu chřipky. I když absolutní jistotu nemůžeme mít, příroda někdy překvapí a šíření viru je navíc i otázkou náhody,“ říká Maďar.

Někoho by ještě očkování mohlo před chřipkou ochránit, sezóna očkování je ale u konce. Lékaři doporučují, abyste se včas očkovali v další sezóně, ideálně v říjnu nebo v listopadu. Světová zdravotnická organizace již koncem února rozhodla, že ve vakcíně pro příští sezónu 2016/2017 budou antigeny prasečího viru opět přítomné. Vakcíny tedy budou před prasečí chřipkou chránit.

 

7481 ( 6. března 2016 12:09 )

moiaza ( 6. března 2016 07:55 )

 Prasečí chřipka řádí. Zajímavé je, že tu chřipku nikdy nedostanou prasata u vládních koryt.

Zobrazit celou diskusi