Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prasečí chřipka na Chomutovsku: Dvě seniorky skončily v nemocnici na ARO

Autor: tmp, nat - 
29. února 2016
11:30

V Nemocnici Chomutov leží dvě ženy (75 a 65) nakažené prasečí chřipkou. Jsou na oddělení ARO s dýchacími potížemi, potvrdil Blesk.cz mluvčí Krajské zdravotní. V Ústeckém kraji je již 15 nemocných. Prasečí chřipka v poslední době útočí hlavně na Ukrajině, tam na ni zemřelo nejméně 253 lidí. 

„V chomutovské nemocnici na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení jsou hospitalizovány dvě ženy, u kterých se potvrdila takzvaná prasečí chřipka, H1N1. Momentálně jsou hospitalizovány pro respirační potíže,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

„Jedné ženě je 75, druhé je 65 let, takže obě ve vyšším věku. Jedna byla přijata 16. 2. a druhá 23. 2.,“ uvedl mluvčí. Ženy byly hospitalizovány nezávisle na sobě. Vyšší věk se dá podle mluvčího brát jako komplikace, jelikož takový pacient chřipku zvládá hůře.

„Chřipka H1N1 je stejná chřipka jako jakákoliv jiná z třiceti druhů chřipek, akorát u lidí, kteří jsou starší, chronicky nemocní má ta chřipka horší průběh a to má vliv na celkový stav pacienta,“ řekl pro Blesk.cz Vondra. "V Ústeckém kraji je celkem 15 případů prasečí chřipky," uvedl Josef Trmal, ředitel Krajské hygienické stanice.

V poslední době se prasečí chřipka znovu objevila na Ukrajině. Od vypuknutí epidemie koncem září loňského roku již chřipce podlehlo 253 lidí, upozornila ČTK. Nejvíce – čtyřicet – jich je z oblasti Oděsy.

Takzvaná prasečí chřipka se šíří vzduchem – nejčastěji tedy kýchnutím. Chřipka se poprvé objevila v dubnu 2009 v Mexiku. Do České republiky byl první případ přivlečen pilotem Českých aerolinií v květnu 2009, který přiletěl z New Yorku. Podle oficiálních údajů se chřipkou nakazilo v ČR 2477 osob a do března 2010 na ni 102 lidí zemřelo.

 

Zobrazit celou diskusi