Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Němeček chce v Česku udržet léky. Stane se opak a nebudou, varují lékárny

Němeček chce v Česku udržet léky. Stane se opak a nebudou, varují lékárny.
Němeček chce v Česku udržet léky. Stane se opak a nebudou, varují lékárny.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Tomáš Polák - 
13. října 2016
13:51

Léky na rakovinu, epilepsii, nemoci srdce a cév nebo neurologické přípravky. To vše chybí v českých lékárnách kvůli reexportu do zahraničí. Vyřešit by to měla vládní léková novela. Čerstvé pozměňovací návrhy poslanců Jiřího Běhounka (ČSSD) a Rostislava Vyzuly (ANO) by ale mohly dostupnost léků paradoxně ještě více ohrozit. To alespoň tvrdí zástupci lékáren, farmaceutických firem a distributorů. Poslanci si ale stojí za svým.

Novela zákona o léčivech dovoluje ministerstvu zdravotnictví spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv stanovit seznam léků, jejichž nedostatek může ohrozit zdraví či životy českých pacientů. Pokud budou chtít firmy některý z těchto přípravků vyvézt, budou to muset ohlásit a nemusí jim to být umožněno.

V České republice se ročně distribuují léky za 70 miliard korun, z toho přípravky za zhruba 5 miliard putují do zahraničí. Jedním z důvodů je i cenová regulace, kvůli které jsou české léky jedny z nejlevnějších v celé Evropské unii.

Snížení cen? Zvýšení reexportu

Předseda Výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula chce ve svém pozměňovacím návrhu omezit nejvyšší možné ceny generik, tedy levnějších náhrad originálních léků. Podle údajů z léta 2016 chybělo v ČR více než 300 léků a u téměř 70 z nich neexistovala buď žádná, nebo pouze jedna možná náhrada. „Navrhované snížení maximálních cen opět pouze zvyšuje riziko nedostupnosti léků na českém trhu a zvyšuje jejich atraktivitu pro přeprodej v zahraničí,“ upozornil výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Stejného názoru je i výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Martin Mátl. Podle něj snížení cen u náhrad oddálí jejich vstup na český trh a v konečném důsledku tak na navrhované úpravě bude nejvíce tratit tuzemský pacient.

Vyzula: Reexportu se nebojím

Sám Vyzula zastává opačný názor. Podle něj se u nás náklady na léky neustále zvyšují a finanční zdroje jsou omezenější něž v okolních zemích. „Chci, aby naši pacienti dostali také moderní léčbu jako pacienti v Rakousku, Německu, Anglii. Reexportů se nebojím, protože zároveň se schvaluje zákon o léčivech, který konečně stanovuje průhlednější a hlavně omezenější možnosti reexportu léků,“ řekl poslanec Blesk.cz.

„Takže pokud se bude dodržovat tento zákon, a to by měl, je to přece zákon, tak reexporty budou pečlivě sledovány jak ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv, tak konečně i ze strany farma firem. Tohle není jednoduché téma, ale musíme se o něm začít bavit, jinak nás náklady na léky finančně vyčerpají. Jsem otevřen jakékoli diskusi na toto téma,“ dodal Vyzula.

Distributor může „na tajno“ vyvážet

Pozměňovací návrh Jiřího Běhounka zase nově zavádí právo pro distributora požadovat dodávky léků v rozsahu svého tržního podílu a povinnost výrobců této žádosti vyhovět. Cílem má sice být zajistit dostupnost pro české pacienty, ale výsledek by podle Mátla mohl být dokonce opačný. „Navzdory obecnému přesvědčení pozměňovací návrh žádným způsobem nestanovuje, že léky dodané distributorovi musí být určeny pro české pacienty. Tím otevírá brány reexportu dokořán,“ vysvětlil Mátl.

Podle Dvořáčka mohou problémy nastat v situaci, kdy se z trhu vyveze velké množství určitého léku. „Velká část hojně vyvážených léčivých přípravků, až 25 %, spadá do oblasti onkologie. V některých případech se jedná o specializované přípravky, ke kterým neexistuje alternativa. Může tedy trvat několik dní nebo týdnů, než se podaří výpadek nahradit, což vystavuje naše pacienty riziku ohrožení života,“ varoval.

Jak zástupci inovativních léčiv, tak představitelé generických společností se navíc shodují, že pozměňovací návrh je i z legislativně-technického hlediska nepropracovaný.

Předložený návrh nepodporuje ani nikdo z hlavních distributorů či provozovatelů lékáren. Podle Asociace provozovatelů lékárenských sítí je pozměňovací návrh jednostranný. Nejistota ohledně toho, komu mají být léky určeny, zvyšuje údajně riziko reexportu a tím i nedostupnosti léků. „Případná úprava by měla zajistit, aby se lék dostal k českému pacientovi a výrobce dodával lékárnám za stejných podmínek. Pozměňovací návrh pana poslance Běhounka neřeší ani jedno, a proto ho ve stávající podobě nemůžeme podpořit,“ doplnil předseda představenstva Daniel Horák.

Běhounek: Léky budou dostupnější

Podle Běhounka pozměňovací návrh naopak zlepší dostupnost léčiv. „Pozměňovací návrh upravuje novelu zákona ve prospěch pacientů a zajišťuje, že všechna potřebná léčiva získají v jimi zvolené lékárně, kde léčiva získá v reálném čase nebo kam mu budou nejpozději do dvou pracovních dnů doručena, aniž by byl nucen navštívit několik lékáren,“ řekl Blesk.cz poslanec.

Jeho návrh má prý přispět hospodářské soutěži mezi distributory, jelikož podporuje jejich pluralitu a možnost výběru dodavatele na úrovni lékáren. Podle Běhounka prý nehrozí, že by se zvýšil reexport. „Výrobci mají povinnost dodat distributorům léčiva pro splnění jejich povinnosti dodat léčiva do lékáren v rozsahu tržních podílů distributorů na českém trhu, což výrobce chrání před neobvyklými objednávkami a umožňuje jim plánovat výrobu podle spotřeby na českém trhu v minulých letech,“ dodal.

Poslanců se zastal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Oba pozměňující návrhy považujeme za smysluplné a podporujeme je. Naším cílem je chránit zájem pacienta, nikoli nestydaté zisky farmaceutické lobby,“ řekl Blesk.cz.

Poslanci budou o návrhu naposledy rozhodovat 9. listopadu. Zástupci farmaceutických firem, distributorů i lékáren kritizují problematické návrhy poslanců Jiřího Běhounka a Rostislava Vyzuly, i kvůli tomu, že dotčené subjekty neměly možnost se vyjádřit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi