Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Framykoin nemáme. Ascorutin není.“ Lékárnám chybí celá řada důležitých léků

Autor: tmp - 
22. dubna 2016
09:30

Počet léků, které je zejména v nezávislých lékárnách těžké sehnat, se rapidně zvýšil. Chybí například Framykoin na oční infekce nebo Ascorutin na srážlivost krve. Na vině je export do ciziny, kde se prodávají léky za vyšší ceny. Problém by měla řešit novela zákona o léčivech, podle skeptiků ale ani ta nepomůže zabránit odlivu důležitých mastí a pilulek například do Německa. O nedostatku léků informovala páteční Mladá fronta DNES. 

„Případů, kdy zákazníkům nemůžeme vydat lék, který potřebují, přibývá,“ řekl deníku lékárník a člen vedení České lékárnické komory Antonín Svoboda. Obtížné je sehnat nejběžnější kapky do očí, mast na atopický ekzém nebo roztok proti srážlivosti krve. Důvodem jsou vyšší a pro distributory atraktivnější ceny v zahraničí. Jen za předminulý rok vyvezly firmy z Česka léky za pět miliard. To je téměř o 1,5 miliardy více než v roce 2012.

Které léky nejvíc chybějí?

  • Aktiferrin: nedostatek železa
  • Avamys: alergická rýma
  • Ascorutin: srážlivost krve
  • Bactroban: kožní infekce
  • Berotec: astma
  • Duac gel: léčba akné
  • Iruxol Mono: hojení ran
  • Kreon: zánět žlučníku
  • Nitrofurantoin: infekce močových cest
  • Opthalmo-Framykoin: oční infekce
  • Ospen: streptokokové infekce
  • Rectodelt: léčba otoků a zánětů
  • Torecan injekce: nevolnost

Problému nepomáhá ani větší napojení distributorů na řetězce velkých lékáren. Těm menším nezávislým lékárnách pak distributoři stanovují limity počtů balení, které mohou prodat. „Lékárník pak musí volat a doprošovat se u dodavatele nebo výrobce o zvýšení limitu,“ popsal další člen vedení lékárnické komory Martin Kopecký.

Řešením má být novela zákona o léčivech, která by měla zamezit vývozu „nenahraditelných“ léčivých přípravků. Podle kritiků se ale novela bude týkat pouze životně důležitých léčiv, což například mast na ekzém rozhodně není. Podle právníků novela neřeší ani hlavní důvod nedostupnosti léků, které se nedostávají k pacientům od výrobce přímo.

„V této fázi vznikají nežádoucí reexporty a omezují se dodávky jen do vybraných lékáren. V takových podmínkách žádný zákon výpadkům ani reexportům nezabrání,“ řekl právník Ondřej Dostál.

jaromir123 ( 29. dubna 2016 10:14 )

Paralen stojí 35,- Kč - tak v čem je jeho nedostupnost ? A co tak něco udělat, aby se Paralen nemusel kupovat ?

jaromir123 ( 29. dubna 2016 10:10 )

Tak jdi podnikat, ať je z tebe taky šmejd a budeš se válet pořád u moře a jezdit Mercedesem a budeš v pohodě.

jana1313 ( 22. dubna 2016 21:24 )

Co bylo na vitamínu A od SLOVAKOFARMY tak výjimečného, že k němu nejsi schopný najít ekvivalent? Stačí zadat do Google a máš tam Áčka hromadu jak v různých tabletách, tak tekutého, v různých cenových relacích, od různých výrobců, prodávaného jak v lékárně, tak v e-shopu.

havran2 ( 22. dubna 2016 16:54 )

jana1313 ( 22. dubna 2016 16:30 )

Zdravotnictví fungovalo na úrovni rozvojových zemí. Pár machrů a zbytek felčaři. Machři jako primář Tošovský, postavili na nohy i lidi s tak těžkou vrozenou luxací, že jinde by skončili na vozejku. Felčar dostal člověka na vozejk zmršenou diagnózou a špatnou léčbou i třeba u takové banality jako je výron v koleně. Ekvivalent zdravotního pojištění ti stát bez ptaní a vysvětlení automaticky strhával ze super hrubé mzdy a navíc tu byl trvalý nedostatek nebo úplná absence hromady léků, které byly mimo rudý blok zcela běžně dostupné. Hlavně tu chyběly alternativy. Na určitou nemoc byl jen jeden druh léku a pokud ho člověk z jakéhokoliv důvodu nemohl nebo nesnesl, měl smůlu a ještě mu bylo nadáváno, pokud po požití léku hlásil potíže, že simuluje nebo že se odmítá léčit a nedostane nemocenskou - vlastní zážitek když jsem po antibiotikách zvracela a měla takové průjmy, že mi hrozila dehydratace a závodní doktorka mi sdělila, že na mojí nemoc u nás žádná jiná antibiotika nejsou a jestli je nedoberu, tak nahlásí, že se odmítám léčit a přijdu o nemocenskou. Zachránilo mě to, že jsem měla známou lékárnici, která měla "pod pultem" léky ze západu.

Zobrazit celou diskusi