Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rusnok hrozí zápornými úroky. Budeme místo zisků za uložené peníze platit?

Autor: bud - 
13. října 2016
05:45

Před několika lety by to bylo něco téměř nevídaného, ale poslední dobou se o záporných úrocích mluví stále častěji. Některé evropské banky je aplikují už teď a nově by se k nim mohla přidat i Česká národní banka (ČNB). Podle analytičky Jany Urbánkové se však Češi nemusí příliš obávat, že by banky strhávaly peníze za to, že mají na účtu uložené úspory.

Členové bankovní rady v čele s guvernérem Jiřím Rusnokem se shodli na tom, že by nebylo od věci zavést záporné úrokové sazby, aby podpořili současné intervence do kurzu koruny. „Panoval konsenzus, že není možné vyloučit zavedení záporných měnověpolitických sazeb jako nástroje na podporu kurzového závazku či hladkého průběhu opuštění závazku,“ stojí v záznamu z jednání rady z minulého týdne.

Co by to znamenalo? Zjednodušeně jde o to, že banka platí někomu za to, že si od ní půjčil peníze, případně klient platí bance za to, že má u ní uložené peníze. Cílem takového opatření je, aby peníze kolovaly v ekonomice a zbytečně neležely jen tak ladem. „Centrální banky zápornými sazbami snižují výhodnost úspor domácností, a ty pak více utrácejí své peníze. A větší spotřeba obvykle vede k vyšší inflaci,“ vysvětluje analytička České spořitelny Jana Urbánková.

Spořicí účty se můžou lidem prodražit

Už dnes jsou přitom úroky na spořicích účtech velmi nízké, takže v případě záporných úrokových sazeb by to byl pro klienty bank šok, zvláště pokud mají uloženy větší úspory.

Podle Urbánkové však není zatím zavedení tohoto opatření příliš reálné. A pokud ano, tak pouze na omezenou dobu několika málo měsíců. „Přestože ČNB zcela nevyloučila použití záporných úrokových sazeb, tak tento krok je chápaný spíš jako slovní intervence a nedomnívám se, že by ČNB přistoupila k zavedení negativních sazeb z důvodu jejich nepříznivého dopadu na český bankovní sektor,“ řekla analytička pro Blesk.cz.

Tedy: Bankéři jen straší, ale zatím se nic skutečně nechystá. Ale i v případě, že se nakonec záporné úroky zavedou, podle odbornice se s tím banky pokusí vypořádat samy a nebudou opatření promítat do svých poplatků nebo komerčních produktů, které nabízejí běžným lidem. Nelze totiž očekávat, že by šlo o nějaké razantní a dlouhodobé snížení úroků, ale spíše o preventivní opatření po ukončení intervencí.

Běžných lidí by se to výrazně nedotklo, protože by české banky pravděpodobně nepřenesly záporné sazby na běžné klientské účty,“ řekla Urbánková s tím, že případné záporné sazby by se ze všeho nejdříve dotkly klientů z řad firem nebo těch, kteří mají uložené skutečně vysoké finanční částky. V řádu milionů.

Profesor ( 13. října 2016 12:52 )

Ano, všechny banky jsou víceméně v Bruseli. Vklady jednoznačně převyšují úvěry a navíc většina úvěrů je rizikových. Banky si zvykly žít na vysoké noze a v současné době místo toho, aby vydělávaly, tak se dostávají do červených čísel. Jejich hlavní vlastnici, nadnárodní finanční kapitál jim vydatně pomáhá. Hotově dnes transakce jdou dělat jen v silně omezené míře. Vše musí probíhat přes účet, to aby byla kontrola nás všech, ne jen těch nepohodlných, a za všechny úkony se bance musí platit a sazebníky poplatků se neustále zvyšují. Úrok záporný nebude, budou se zvyšovat stávající a zavádět nové poplatky.

zadnice ( 13. října 2016 10:37 )

„Běžných lidí by se to výrazně nedotklo, protože by české banky pravděpodobně nepřenesly záporné sazby na běžné klientské účty,“ řekla Urbánková. Ale přenesly, ještě větší sígr než Singer! Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/423907/rusnok-hrozi-zapornymi-uroky-budeme-misto-zisku-za -ulozene-penize-platit.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

Zobrazit celou diskusi