Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sick days spustí propouštění, varuje opozice. Marksová: Je to kompromis

Autor: Tomáš Polák - 
16. října 2016
05:25

Vláda už zatížila zaměstnavatele dost a kvůli volným dnům při nemoci by mohly firmy začít propouštět. To řekla Blesk.cz poslankyně a členka sociálního výboru Markéta Adamová (TOP 09). Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) jsou ale tzv. sick days dobrým kompromisem. Její ministerstvo už finišuje návrh zákona, který by mohl začít platit už v červenci 2017.

„Tato vláda přidala zátěže velké množství, a pokud zátěž přesáhne nějakou únosnou mez, tak se dočkáme jen toho, že tím budeme snižovat konkurenceschopnost firem, a ty budou nucené někde šetřit – a šetřit budou i tím, že budou propouštět,“ řekla Blesk.cz Adamová, která je tvrdě proti zavedení povinných volných dnů v případě nemoci

Na tzv. indispoziční volno by podle návrhu zákona ministryně Marksové měly nárok všechny 4 miliony zaměstnanců. V praxi by to vypadalo tak, že by si zaměstnanec mohl zvolit libovolných 5 dní, které by strávil doma kvůli léčbě. K doktorovi, který by stvrdil jeho nemoc, by ale nemusel. „U indispozičního volna se nic nekontroluje,“ řekla Blesk.cz samotná ministryně.

Pacienti: Je to pro vlastní bezpečí

Návrh vítají zástupci odborů i Svaz pacientů. „Jak by to pomohlo lidem, pokud by si mohli během roku vzít placené zdravotní volno a nechodit mezi další nemocné do čekáren a ordinací pro omluvenku alespoň 5 dnů v roce. Někteří osvícení zaměstnavatelé, zejména zahraniční společnosti, pochopili tuto výhodu pro své vlastní bezpečí, kdy jejich zaměstnanci se rychleji uzdraví třeba prodlouženým víkendem, místo 7 dnů nemocenské zvláště v pracovním týdnu,“ vysvětlil prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár výhody sick days.

„Pokud zákon stanoví pravidla pro rychlejší doléčení zaměstnanců, pak to bude celoplošné, celospolečensky významné nejen pro zejména zaměstnance zahraničních společnosti v České republice. Pak se rázem sníží i statistická nemocnost,“ dodal.

Proti jsou zejména zaměstnavatelé a také opozice. Nový návrh má být náhradou za neprůchozí návrh zrušení tzv. karenční doby, neboli proplácení prvních třech dnů nemocenské. Zrušení karenční doby prosazovala ministryně v novele zákoníku práce, která ale Sněmovnou neprošla na začátku září. Nedohodli se na ní ani zástupci tripartity.

Šéf odborové centrály Josef Středula ale chce i nadále prosazovat zrušení karenční doby nebo zavedení sick days. Podle zástupců zaměstnavatelů by zrušení karenční doby mohlo vést k růstu dočasné pracovní neschopnosti či zvýšení přesčasů ostatních zaměstnanců kvůli udržení výrobní kapacity. Firmy by pak proplácení prvních třech dnů pracovní neschopnosti mohlo stát až 5 miliard korun.

Státní úředníci už nárok na sick days mají

„Budu k tomu svolávat další jednání se zaměstnavateli i odbory. Pokud zaměstnavatelé nesouhlasí se zrušením karenční doby, považuji uzákonění těchto dnů za rozumný kompromis – dny indispozičního volna mohou překlenout ony první tři neplacené dny,“ dodala ministryně.

Na služební volno v trvání pěti dnů ze zdravotních důvodu mají už nyní nárok státní zaměstnanci, kteří se řídí služebním zákonem, na základě kolektivní dohody sjednané mezi vládou ČR a odborovými svazy. To se týká celkem 70 tisíc státních úředníků. „Ani v tomto případě tedy nejsou tzv. sick days upraveny zákonem,“ připomněla Adamová. „Stejně by to mělo zůstat i na úrovni soukromé sféry. Pokud se zaměstnavatel dohodne se zaměstnancem, že má nárok na pět dnů indispozičního volna, je to v pořádku. Zákonem bych to ale nenařizovala,“ uzavřela místopředsedkyně TOP 09.

e.44 ( 16. října 2016 14:01 )

Což o to, tohle zas taková kravina není. Je sice fakt, že by to někteří zneužívali, ale u spousty lidí by to pomohlo k tomu, že by marodili jen pár dnů místo měsíce s "asistencí" doktora a toho, co tam všechno navrch chytěj. Ovšem po tom, co tu proved Babiš (zbytečně, nesmyslně, jen pro vlastní prospěch), je fakt, že by to bylo pro firmy další likvidační zátěží.

maryfox ( 16. října 2016 07:43 )

 Kdyby tato příšerná ženská někam kandidovala,lidé by ji eliminovali stejně jako parazity Mládka a Škromacha.Při první příležitosti ji čeká stejný osud.

Zobrazit celou diskusi