Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ondra (20) prožil celý život v SOS vesničce. Ty letos pomohly už 1000 dětí

Autor: tmp - 
5. října 2016
06:30

V SOS dětské vesničce prožil prakticky celý svůj život. Teď se Ondra (20) postavil na vlastní „dospělé“ nohy. On, stejně jako dalších 1000 opuštěných dětí, prošel jedním z programů organizace, která jim pomáhá už od roku 1969.

Na konci února tohoto roku odešel z programu SOS Kotva – Dům na půl cesty jeho „nejstarší“ klient Ondra. Do Brna přišel z pěstounské rodiny, která žila v SOS dětské vesničce ve Chvalčově. Vyučil se kuchařem a nastoupil do dvouletého, nástavbového maturitního studia. Po ukončení studia se mu podařilo získat trvalé zaměstnání a nic nestálo v cestě tomu, aby začal žít běžný život dospělého člověka.

„Věříme, že jsme Ondrovi pomohli získat potřebné znalosti a zkušenosti, aby mohl dále vést úspěšný samostatný život. Do SOS Kotvy se kdykoliv může přijít podívat, a pokud bude potřebovat poradit anebo si jen tak popovídat, má dveře vždy otevřené,“ řekla tisková mluvčí organizace Jana Pěchová.

Podle Pěchové je Ondrův příběh jedním z těch šťastných. Jak Blesk.cz řekla ředitelka karlovarské organizace Dagmar Roučková, být pěstounem je náročné a občas se stává, že se dětí vzdají. „Děti jsou tímto traumatizované a nesou si to do dospělosti. S vědomím, že jsem odmítnuté dítě a že mě nikde nechtějí, není dobré žít,“ řekla tehdy Roučková.

To ale nebyl případ Ondřeje. Ten už od 3. roku života strávil celých 17 let s jedněmi pěstouny. Možná i proto jeho příběh končí (nebo spíše začíná) šťastně.

SOS dětské vesničky se snaží pomáhat stále většímu počtu dětí. Jen v průběhu prvních osmi měsíců tohoto roku pomohly ve svých programech 1000 dětí. Oproti loňskému roku, kdy službami prošlo za celý rok 893 dětí, je to značný nárůst.

Pomoc pro týrané i zneužívané děti

Kromě preventivní pomoci v rodinách ohrožených odebráním dítěte poskytují také tradiční podporu pěstounské péče, okamžitou pomoc týraným, zneužívaným či zanedbávaným dětem, stejně jako následnou péči pro mladé dospělé z pěstounských rodin či dětských domovů při přechodu do samostatného života.

Díky preventivním programům SOS dětských vesniček roste počet dětí, kterým organizace může pomoci a které díky ní zůstávají ve své biologické rodině a není třeba je z rodin odebírat a řešit náhradní rodinnou péči.

„Tím, že se věnujeme prevenci, jdeme v souladu s novými trendy v péči o děti. Pokud pomůžeme rodině řešit problémy hned na začátku, přetneme začarovaný kruh a předejdeme celé řadě nepříjemných následků, které mohou vyústit až v odebrání dítěte a jeho umístění do ústavu,“ zmínila národní ředitelka SOS dětských vesniček Jindra Šalátová.

V rámci prevence se vesničky zaměřují na rodiny v tak závažné situaci, že jim hrozí odebrání dítěte. V loňském roce takto pomohly celkem 496 dětem, v prvních osmi měsících letošního roku již 704 dětem. V roce 2016 SOS dětské vesničky navíc otevřely novou kancelář preventivního programu SOS Kompas v Prostějově a v dalších lokalitách přijaly nové pracovníky, aby pokryly narůstající zájem o tyto služby.

Zobrazit celou diskusi