Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Facebooku agresivní virus publikuje nesmysly vaším jménem. Jak se bránit?

Autor: ula - 
3. října 2016
19:20

Daniel spravuje firemní stránku a ve dvě hodiny ráno se na ní objevil podivný příspěvek, který byl publikován pod jeho jménem. Byl si jistý, že nic nepublikoval, na Facebooku byl přihlášený jen přes mobil. Bára zase klikla na video, které jí poslala její kamarádka, a spustila tím lavinu, kdy se na jejím profilu začalo objevovat další video, navíc označovalo její kamarády. O co jde a jak se bránit, pokud se vám něco takového stane?

„Přišlo mi video od kamarádky, kterou léta znám, tak jsem na něj klikla. V tu chvíli se mi začal instalovat nějaký program, aby prý šlo video spustit. Pak se spustila lavina...,“ řekla Blesk.cz Bára. Na jejím profilu se objevilo podivné video, navíc s označením jejích kamarádů. Bára si musela na Facebooku změnit přístupový e-mail, heslo a stáhnout si program na kontrolu malwaru.

„Navíc jsem si musela celý počítač nechat projet virovým programem a omlouvala jsem se všem za video, které jsem neposlala,“ doplňuje Bára.

Nákaza se šíří ve velkém

„Jde o příspěvky „spamového“ charakteru, někdo to označuje jako malware, případně může jít o phisingové útoky – tedy pokus ukrást lidem přihlašovací údaje a ovládnout jejich profil,“ řekla Blesk.cz Jana Leitnerová, specialistka na sociální sítě.

Většinou se tyto pokusy o ukradení profilu a šíření spamu objevují v prostředí sociálních sítí. Lidé nejdříve nenapadne, že je něco špatně, zvláště pokud to sdílí vaši přátelé, vy kliknete a pak se virus šíří dál.

Takové viry se pravidelně objevují v různých podobách. Nedávno takto hackeři šířili falešnou zprávu o teroristickém útoku na Facebooku.

Pozor na podezřelé stránky

Daniel měl na Facebooku zase jiný problém, ale opět se jednalo o virus. „Ozvala se mi kolegyně, že jsem údajně ve dvě hodiny ráno nasdílel na stránky naší firmy nějaké video, kde je logo a obrázky slepic. Nechápal jsem, o co jde, protože jsem byl celý víkend přihlášený na Facebooku jen přes mobil. Ale skutečně, na firemním profilu bylo toto video s poznámkou, že jsem ho publikoval já,“ popisuje nepříjemnou situaci. 

„I když neklikáte na žádné divné video na Facebooku, virus na váš profil na Facebooku se může dostat i tak, že máte svůj profil otevřený v internetovém prohlížeči a v tom samém prohlížeči, na jiné záložce, otevřete nějakou neověřenou stránku,“ upozorňuje Eliška Vyhnánková, koučka sociálních sítí a dodává: „Tam můžete narazit na nějaký vir nebo aplikaci, která vám přeskočí na Facebook.“

„Změnil jsem si raději heslo a zakázal Facebooku přístup ke všem aplikacím třetích stran, těch jsem měl, k mému překvapení, asi dvacet a vlastně si u většiny nejsem ani vědom, že bych se k nim přihlásil dobrovolně,“ řekl Daniel.

A podle odbornice dobře udělal. „Podívejte se na Facebooku do nastavení, najděte tam aplikace a podívejte se, jakým jste dovolili, aby publikovaly na Facebooku vaším jménem, a smažte je,“ radí Vyhnánková. Aplikace jednou za čas zkontrolujte. Zároveň si dávejte pozor, po jakých stránkách vlastně surfujete. A nemusí to být rovnou stránky s erotickým obsahem, jak se většina domnívá. Virus může být i na malé stránce, odkud si chcete stáhnout hezký obrázek jako pozadí na monitor počítače.


Neklikejte na nic podezřelého

„Pokud vám kamarád pošle nějaké video nebo vás v něm označí, rozhodně na něj neklikejte. Upozorněte ho, ať si raději změní heslo,“ říká Leitnerová.

Už jste na podobné video klikli? Dejte na svůj profil upozornění, ve kterém informujete přátele, že máte napadený profil, ať nereagují na odkazy od vás. A okamžitě si změňte heslo. Pokud uvidíte podobné video na profilu vašeho kamaráda, tento příspěvek nahlaste Facebooku jako spam. Ale pozor, nenahlašujte celý profil vašeho přítele, ale pouze podezřelý příspěvek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi