Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klinika, psycholog i hambinec: Facebook ví, kde jste, a s informacemi pracuje

Autor: ula - 
2. září 2016
05:15

Zvláštní situaci řeší psychiatrička Lisa z USA. Facebook začal nabízet jejím pacientům, aby se navzájem spřátelili. Lékařka to považuje za narušení soukromí a zároveň porušení lékařského tajemství. Na případ upozornil server Fusion. Jak je možné, se tahle situace nastala? Můžeme si za to sami, říká odbornice na sociální sítě.

Lékařka Lisa má sice profil na Facebooku, ale nechodí na něj často. Podle svých slov nenapsala na Facebook svůj e-mail nebo telefonní číslo.

Většina pacientů, které má Lisa v péči, jsou senioři či lidé s vážnými zdravotními problémy, jednou výjimkou je třicetiletý muž, který ji na zvláštnost upozornil. Obvykle Facebook doporučuje přátelství s lidmi ve stejném věku, ale muži nabízel sedmdesátileté a nemohoucí lidi a muže s mozkovou obrnou. Lise řekl, že si myslí, že jsou to její pacienti.

Když ukázal lékařce seznam doporučovaných přátel na Facebooku, Lisa v nich skutečně poznala některé své pacienty. „To ale znamená, že bylo narušeno lékařské tajemství a moje povinnost toto tajemství chránit.“ stěžuje si lékařka.

Porušení lékařského tajemství?

Že nejde o náhodu, se potvrdilo záhy. Jedné z jejích pacientek vyskočila nabídka přátelství od bývalé pacientky, kterou znala od vidění z výtahu. Najednou znala celé jméno pacientky a měla přístup k jejímu profilu na Facebooku.

„Jedná se o obrovské selhání v oblasti ochrany soukromí,“ řekla Lisa.
„Mám tu pacienty s HIV, lidi, kteří se pokusili o sebevraždu, a ženy, které si
prošly násilnými vztahy.“

Lékařka začala pátrat, jak je to možné. Mezi přáteli na Facebooku neměla žádného stávajícího ani bývalého pacienta. Nedívala se ani na jejich profily, nevyhledávala je. V ordinaci neměla veřejnou Wi-Fi. Pak si přečetla informaci, že Facebook může doporučovat přátele na základě místa, kde se nachází.

Lisu navíc překvapilo, že Facebooku poskytla své telefonní číslo. Bylo to stejné číslo, jaké měli její pacienti v mobilu. Mnoho lidí netuší, že dávají Facebooku přístup ke svým kontaktům v chytrých telefonech. Facebook pak může na jejich základě nabídnout přátelství na seznamu „Lidé, které byste mohli znát“.

Facebook: Nevíme, proč se to stalo

Všichni ti pacienti mají pravděpodobně Lisino číslo uložené ve svých
telefonech, takže algoritmus, jenž analyzuje síť telefonních kontaktů,
pravděpodobně dojde k názoru, že jsou tito lidé propojeni. I samotné telefonní
číslo může prozradit informaci o svém majiteli. Proto je tak důležitá zpráva o
WhatsApp, jenž bude sdílet telefonní čísla miliardy uživatelů s Facebookem,
kde také mohou doporučit přátelství,“ sděluje svoji hypotézu specialistka na sociální sítě

Specialistka na sociální sítě: Můžeme si za to sami, u soudu bychom zřejmě nepochodili

Záhada sice zůstává nevyřešena, nicméně i česká specialistka na sociální sítě Jana Leitnerová má svoji hypotézu, jak k tomu mohlo dojít, a zároveň připouští, že Facebook se nám skutečně dostává do soukromí.

Problém totiž je, že když si člověk zakládá účet na Facebooku, souhlasí s pravidly jeho používání, ale minimum lidí si ta pravidla čte. Najdete v nich v úvodu seznam toho, co si o vás Facebook zjistí: tedy lokaci pomocí GPS, Bluetooth nebo pomocí Wi-Fi,“ řekla Blesk.cz Jana Leitnerová.
Facebook tedy ví, odkud se na něj připojujete třeba přes mobilní zařízení,
pokud dovolíte sledovat polohu svého zařízení. Pokud tedy pravidelně chodíte cvičit do určitého fitness centra, kam chodí další desítky lidí, a připojujete se tam přes Wi-Fi nebo přes data k Facebooku, může vyhodnotit, že máte společné znaky, a pak s tím dále pracovat.
Leitnerová navíc dodala: „Ještě jsem neslyšela o případu v Česku, kdy by se někdo snažil tomuto jednání ze strany FB zamezit právní cestou. A nejsem si ani jistá, jestli by to bylo napadnutelné s ohledem na pravidla Facebooku, která jsou dostupná a člověk přihlášením ke službě s nimi souhlasí.“

djaba ( 2. září 2016 20:04 )

 No a co ,i mobilní operátor má přehled kde se pohybuji .

ivoadler ( 2. září 2016 09:33 )

Taky jsem na FB a dost mně nas ralo, že ode mně chtěl datum a místo narození, adresu, kde jsem studoval atd. Samozřejmě jsem na to neodpověděl. Jestli chce někdo znát mé názory, prosím, ale vyslýchat mně nebude.

andorea ( 2. září 2016 09:05 )

Aby mne FB nešmíroval když někam jdu, tak mám nechat telefon v autě? Proč? Stačí zapínat internetové připojení jen když to opravdu potřebuji a nemít to zaplé pořád, ne?

pupidup ( 2. září 2016 07:29 )

no, to je objev po letech... všichni, kdo se dobrovolně zaregistrují na fb a podobných aplikacích (WhatsUp, ...), musí počítat s tím, že je prostě Velký bratr sleduje V podstatě nás sleduje už jen když máme mobil... ale já si říkám, co z toho zrovna u mě bude mít tak je mi to jedno. Źádné intimnosti nikde nezveřejňuji.... tahle trubka využila zřejmě ke své reklamě fb a pak se diví...

Zobrazit celou diskusi