Na Facebooku se šíří nebezpečné video. Je to vir, který vás připraví o profil

Na Facebooku se šíří nový virus, tváří se jako video.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, ula - 
15. dubna 2016
19:20

Na sociální síti Facebook se šíří falešný doplněk do prohlížeče Google Chrome. Po jeho stažení uživateli hrozí, že ztratí kontrolu nad svým profilem. Hrozba pod označením JS/Kilim se šíří v Česku i v dalších desítkách zemí. Uvedla to v pátek antivirová firma Eset.

„Útočníci se pomocí technik sociálního inženýrství snaží přesvědčit uživatele Facebooku, aby si přehrál video, které je nejčastěji nazváno My first video, My video či Privat video. Po kliknutí na odkaz se otevře falešná internetová stránka podobná YouTube, která místo přehrání videa žádá o instalaci infikovaného pluginu ‚My Gif‘, neboť jinak nebude údajné video možné přehrát,“ uvedl technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Pokud si oběť nainstaluje škodlivý plugin, dojde k nákaze internetového prohlížeče a infiltrace pokračuje i dále.

Profil uživatele začne velmi rychle šířit odkaz na falešnou stránku s videoobsahem mezi jeho přátele, změní přístupové heslo na Facebooku a začne přidávat nové přátele, vytvářet facebookové stránky, měnit a skrývat příspěvky. Tato funkcionalita ale aktuálně není využívána. Škodlivá kampaň se šíří přes spam a infikované účty na Facebooku a je při tom velmi úspěšná.

V současnosti podle Dvořáka cílí útoky pouze na uživatele internetového prohlížeče Google Chrome, ale neexistuje žádná záruka, že se v budoucnu nerozšíří i do dalších prohlížečů.

Dejte pozor, na co klikáte

„Tohle je další technika, která cílí na méně digitálně zdatné uživatelky a uživatele internetu. Pokud se něco takového objeví na vašem profilu, nebo vás někdo u takového videa otaguje, ignorujte to a rozhodně si žádné pluginy nestahujte. Tady více než kdy dřív platí, že je potřeba nejdřív prověřit, o co vlastně jde a ne zběsile klikat na cokoli,“ radí specialistka na sociální sítě Jana Leitnerová.

Pokud byste přece jen na škodlivý odkaz klikli, změňte si heslo a projděte si znovu nastavení svého profilu a zesilte jeho bezpečnost. Pokud vás někdo u videa otaguje, odeberte označení a pokud možno příspěvek nahlaste Facebooku, což můžete udělat rozbalením šipky, která je u každého příspěvku. Pak stačí kliknout jen na „nahlásit příspěvek“.

fotrpjotr ( 16. dubna 2016 11:48 )

Nejhorší vir je vymývání mozků proamerickou propagandou.

placenta ( 16. dubna 2016 07:47 )

mě nemůže připravit protože žádný nemám. mě stačí blesk.cz

pekaaaros ( 15. dubna 2016 21:04 )

tak to je otázka času, kdy nás hackeři připraví o profily. věřím tomu, že dřív či později najdou způsob, kdy se zmocní našich profilů i bez toho, abychom klikali na nějaký odkazy. A pak si možná všichni uvědomíme, že facebook je facebook a skutečnost je skutečnost. Jak se říká, co mě nezabije, to mě posílí.

Zobrazit celou diskusi
Další videa
Články odjinud