Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Syn mi přerazil nos! Ale je to moje dítě,“ říká maminka autisty (26)

Autor: Saša Vetkovská - 
7. září 2016
22:04

Tragická smrt matky a jejího syna autisty otevřela otázku, jaký je život s mentálně postiženým, navíc agresivním autistou. Podle mnoha matek, které o tyto postižené pečují, je to někdy krvavý boj o přežití, velká beznaděj, když syn dospěje a matka už nemá sílu ho zvládat.

Na dno si při péči o syna Martina (26) sáhla Vendula Hrabáková (50) z obce nedaleko Prahy. Dnes tvrdí, že i z té nejbeznadějnější situace je možné najít cestu ven. Na synovy nezvladatelné agrese jen vzpomíná.

„Z ničehož nic vyskočil. Kousal, škrábal, kopal, demoloval. Ohrožoval i sám sebe. Když byl malý, povalila jsem ho na zem a zalehla, dokud se nezklidnil. Později jsem na něj už fyzicky neměla,“ říká Vendula, která společně s Martinem vychovala jako samoživitelka ještě dvě děti.

Její mateřská láska vůči Martinovi prý nezeslábla ani poté, co ji bil a přerazil jí nos. „Není zlý, ale nemocný. Je to stále moje dítě,“ říká. Před několika lety si prošla těžkou depresí. „Jen jsem ležela a spala. Když začal v pokoji bušit, šla jsem tam a dělala, co bylo třeba,“ vzpomíná. Sama prý o sebevraždě nikdy neuvažovala, ale co prožívala žena (†45) z Chomutova, která skočila i s autistickým synem (†20) pod vlak, si umí představit a rozhodně ji za to neodsuzuje.

Teprve na pokraji všech sil se odhodlala dát syna na čas do psychiatrické léčebny. „Vrátil se na vozíku, spící, utlumený,“ říká. Dva roky pak hledala zařízení, v němž by mohl Martin žít svým životem. „Agresivního autistu nikdo nechtěl. Ústavy, kam by mohl jít, byly beznadějně plné,“ vzpomíná.

Nakonec se jí ozvali ze zařízení v Merklíně u Plzně, které spaadá pod diakonii. „Martin při přijímacím pohovoru předvedl vše, co umí. Všechny nás zfackoval. Přesto ho vzali,“ dodává Vendula, která je nyní s péčí o syna spokojená. Doma ho má vždy jednou za měsíc na pět dnů, o Vánocích a v létě na delší dobu.

„Záchvaty sice mívá, ale už nejsou tak časté a velké. Je patrné, že je spokojený. Když se tam vrací, dává najevo, že se těší, a to je pro mě důležité,“ dodává Vendula.

Tragédie v Chomutově

Žena (†45) z Chomutova se starala doma o syna (†20) autistu. Toho vzala z ústavu, kde napadal ošetřovatele. Odmítla, aby byl utišován léky. Péči o něho však zřejmě nezvládla a rozhodla se pro drastické řešení. Spolu s ním 24. srpna skočila pod vlak.

petrw ( 9. prosince 2018 12:34 )

ještě je na to pysna

dandova ( 9. září 2016 19:57 )

Aha, takže utišení se jí nelíbilo.

maledivy2016 ( 8. září 2016 07:59 )

Zabil bych ho zmrrda!

Zobrazit celou diskusi