Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matka skočila se synem pod vlak: Pomoci pro rodiny autistů je málo, říká odborník

Autor: idh - 
4. září 2016
13:51

Dvě desítky let žila maminka pro syna autistu. Aby neztěžovala život druhému synovi (14), skočila v Chomutově pod vlak. Dostává se vůbec podobným rodinám pomoci, kterou potřebují?

„Velice často se situace rodin v Česku odvíjí od závažnosti autismu, místa, kde rodina žije, a hlavně výskytu problémového chování, které se s těžšími formami autismu může pojit,“ řekl Hynek Jůn, terapeut z Národního ústavu pro autismus, jenž se autismem dlouhodobě zabývá.

„Pro rodiny, kde jejich člen má těžší formu autismu, která se navíc zkombinuje s výskytem těžšího problémového chování (křik, sebezraňování se, fyzická a verbální agrese ve chvíli nepohody aj.), je situace výrazně horší,“ uvedl.

Podle něho je nesmírně náročné zapojení do školy, sociální služby jsou poskytovány v menším rozsahu, než by rodina potřebovala, příspěvek na péči nepokrývá cenu podpůrných služeb, bez kterých se rodina neobejde, terapie často nevedou k výraznému zlepšení chování.

„V Česku je i velký nedostatek odlehčovacích pobytů pro děti, jejichž rodina se dostala do problémů,“ dodal Jůn.

K tragédii došlo minulou středu na přejezdu u zooparku v Chomutově. Pětačtyřicetiletá matka tam se svým dvacetiletým synem - autistou skočila pod nákladní vlak. Svému mladšímu zdravému synovi údajně nechala dopis na rozloučenou zakončený slovy: „Bez nás ti tu bude líp. Máma“.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání