Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zpověď maminky nemocného dítěte: Život s autistou není peříčko!

Autor: mor - 
6. září 2016
05:14

Je maminkou tří dětí. Prostřední je autista. Navíc pečuje o vážně nemocného přítele. Příběh ženy z Chomutova, která se svým autistickým synem (†20) skočila pod vlak, jí otřásl.

Laurencia Helásková (50) z Podbořan Blesku nastínila, jaký je život s takto nemocným dítětem. Jedno je jisté: Musí se s tím bojovat… Její syn Marek se narodil před 28 lety. Už jako miminko se choval podivně. „Nožičkou si třeba několik minut poklepával do rytmu,“ vypráví žena.

Marek začal mluvit až v šesti letech. „O autismu se tenkrát téměř nic nevědělo, do Čech přišel teprve s Rain Manem (americký film s Dustinem Hoffmanem, kde hlavní postava trpí autismem),“ říká Laurencia Helásková.

Museli se naučit, jak s Markem komunikovat, a nastolit režim. Musí vědět, že snídaně je v 8 hodin a oběd ve 12. Vše mu vysvětlují. Příliš nemluví, ale rozumí. Nejhorší byly chvíle, kdy v něm vybouchla nahromaděná energie a on začal třeba mlátit hlavou o zeď nebo ničit majetek.

Předcházet takovýmto stavům dalo rodině zabrat, nakonec si ale poradili. „Markovi jsme koupili chodící pás, na kterém cvičí, když se objeví něco, co ho rozruší. Myslím, že i práci lze k autistovi mít. Jakákoliv výdělečná činnost, kde je možná práce z bytu, vůbec není překážkou, naopak,“ dodává žena.

Tragický příběh maminky z Chomutova ji zasáhl. Říká ale: Život s autistou je těžký, avšak tragédie to není.

J.P68 ( 9. srpna 2017 19:07 )

Úplnou náhodou jsem téměř po roce přišla na tento článek... nevěřím vlastním očím co jsou"lidé" schopni vyplodit za hnus.Tak mě také ukamenujte... mám také nemocného syna..anebo že bych se šla rovnou oběsit sama co?????

sisie ( 6. září 2016 20:47 )

https://www.respekt.cz/tydenik/2014/5/deti-uplnku

2211 ( 6. září 2016 14:33 )

andorea, anka: díky moc za Vaše příspěvky. Je až neuvěřitelné, jak i tohle dokáže povzbudit. Škoda, že nebyl nikdo takový v okolí té paní z Chomutova.

andorea ( 6. září 2016 14:25 )

2211: Nic si ze zdejších komentů nedělejte. Ono je jednodušší po někom plivnou než se snažit vcítit do jeho situace. Přeji vám hodně sil.

anka ( 6. září 2016 13:37 )

Za nektere prispevky tady je mi uplne stydno. Doufam, ze mate v okoli nejake misto, kam muzete syna prinest za aktivitami, aby jste si sama mohla trochu odspocinou. Vsechny matky autistickych deti by si si zaslouzili metal. Posilam vam vrele objeti a hodne zdravi a stesti.

Zobrazit celou diskusi