Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Máma skočila se synem autistou pod vlak: Zrušili klecová lůžka a tohle je výsledek, tvrdí známí

Autor: idh, ljš, lac - 
3. září 2016
19:06

Maminku (†45), která minulý týden v Chomutově skočila s autistickým synem pod vlak, k zoufalému činu zřejmě donutila skutečnost, že na péči o postiženého chlapce byla zcela sama. V ústavu ho podle matčiny známé nezvládali a do klecového lůžka, které prý mohlo v jeho případě pomoci, aby neublížil sobě nebo okolí, ho umístit nesměli. Už osm let jsou zakázaná.

Tento strašný čin poukázal na nevyřešenou situaci s umísťováním lidí s duševní chorobou a agresivními projevy do ústavů v Česku.

Pod příslibem anonymity známá zoufalé ženy nechala nahlédnout do soukromí rodiny. Syn autista se prý ve stacionáři, kde pobýval, stále častěji projevoval agresivně vůči okolí a personál matce autisty sdělil, že ho dále nemohou mít v péči, protože klecová lůžka byla v Česku zrušena. Musí se prý o něj postarat sama.

Žena dala výpověď v zaměstnání, pracovala jako zdravotní sestra v nemocnici. Zřejmě byla péče o syna náročnější a náročnější a posléze už ji asi nezvládala. Rozhodla se proto pro nejkrajnější řešení: zabila sebe i nemocného syna.

Klecová lůžka

V České republice byla klecová lůžka v psychiatrických léčebnách a zdravotnických zařízeních se speciální péčí zrušena z podnětu Evropské unie v roce 2008. Významně se o to zasadila autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová.

„Je nepochopitelné, že EU a spisovatelka Rowlingová prosadily něco, co je v rozporu se zájmy klientů samotných,“ řekl Blesku zaměstnanec jednoho domova pro osoby s postižením, který si nepřál uvést jméno.

„Klecová lůžka mají strašidelný název, ale jde o lůžka se sítí, která brání zranění klienta například pádem z lůžka. Pomáhají omezit možnost sebepoškození nebo poranění druhé osoby. Klienti se v nich cítili dobře, v bezpečí, jako v hnízdečku. I jejich rodiče je pro ně chtěli. Teď nemají nic, alternativou jsou zvýšené dávky přípravků na spaní. Je to jako by rodičům zakázali používat ohrádku u dětských postýlek,“ dodal.

Máte informace o tomto tragickém případu nebo se i vy staráte o podobně postižené dítě? Napište nám na tip@blesk.cz nebo volejte na 724 014 586.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání