Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na práci v jiném městě láká Čechy 3500 korun od státu. Jak bonus zabral?

Autor: bud - 
15. srpna 2016
06:15

Neochota Čechů dojíždět nebo se stěhovat za prací je dlouhodobě známá. Celá pětina lidí nechce dojíždět více než 10 kilometrů a stropem je pro ně hodina cestování. Řada pracovních nabídek se přitom nachází za hranicemi měst, ve kterých žijí. Úřad práce chce naučit lidi cestovat a od jara v některých krajích nabízí příspěvek na dopravu až 3500 korun. Zájem je však nižší, zatím bonus dostalo jen 21 zaměstnanců.

Třetina uchazečů by chtěla dojíždět za prací jen půl hodiny, pro 54 procent z nich by doba cestování neměla překročit jednu hodinu. Vyplynulo to z rozsáhlého průzkumu, který mezi žadateli o práci provedla personální agentura Grafton Recruitment. Neochotu Čechů cestovat nebo se stěhovat za prací potvrzuje i úřad práce.

„Setkáváme se s tím, že lidé odmítnou práci kvůli dojíždění,“ řekla Blesk.cz Jitka Součková z agentury Grafton. Ještě menší zájem je pak o práci, kvůli níž by se museli přestěhovat. Takových zájemců je jen něco málo přes pětinu.

V Česku jsou přitom v současné době k dispozici desítky tisíc pracovních míst, která se nedaří obsadit. A jedním z významných důvodů je také skutečnost, že uchazeči za prací nechtějí nebo nemohou dojíždět. „Omezená možnost dojíždění za prací je, kromě neodpovídající kvalifikace klientů, jednou z bariér, která snižuje šance k jejich uplatnění na trhu práce,“ uvedla generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

O příspěvek požádalo 85 lidí

Úřad proto už v dubnu spustil speciální projekt, v rámci něhož začal nabízet příspěvek na dojíždění. Lidé podle vzdálenosti práce mohou získat až 3500 korun a peníze nejsou vázány pouze na jízdenky nebo benzín. Zájemci je mohou využít i na ubytování nebo třeba na zaplacení hlídání dětí. Zatím je příspěvek k dispozici v pěti krajích: Ústeckem, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském a Karlovarském.

Zájem byl v prvních měsících spíše nižší, do konce června o něj požádalo 85 lidí, uspělo jich pouze 21. I proto úřad práce rozhodl, že zmírní podmínky příspěvku tak, aby na něj dosáhlo ještě více lidí. Změny platí teprve tři týdny, takže není zatím jasné, jestli příspěvek oslovil další žadatele o práci.

Dojíždění aspoň 10 kilometrů 

O příspěvek mohou žádat ti, kteří budou do nového zaměstnání dojíždět mimo svou obec alespoň 10 kilometrů a jsou nezaměstnaní déle než 5 měsíců. Žádost může podat také klient úřadu, který je bez práce i kratší dobu, ale nemůže najít zaměstnání v místě bydliště kvůli jeho zdravotnímu stavu, nedostačující praxi nebo péči o dítě. Podmínkou je také pracovní smlouva alespoň na 6 měsíců. Podle vzdálenosti práce poskytuje úřad práce příspěvek od 1500 do 3500 korun.

Podle personálních agentur, které pomáhají s hledáním práce, je příspěvek zajímavým nápadem, ale snížit přebytky pracovních míst to zřejmě nepomůže. „Nedomnívám se, že by to situaci vyloženě vyřešilo. Lidí na některé pozice je vyloženě málo a například práci v Kolíně pro člověka z Ostravy to nevyřeší,“ myslí si Součková. Podle ní navíc firmy, které mají problémy s nedostatkem pracovníků, už začaly nabízet vlastní příspěvky nebo zavedly svozové autobusy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi