Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koupání v Česku kazí fekálie, sinice i řasy: Víme, kam vyrazit a neosypat se

  • Autor: ČTK,ula - 
    4. 8. 2016
    18:04

    Vysoké teploty opět lákají vyrazit k vodě. Sezóna je v polovině a hygienici stále sledují kvalitu přírodních koupališť. Zatímco v hlavním městě se můžete téměř bez obav koupat všude, po koupeli na Rozkoši na Náchodsku se raději osprchujte. V Karlovarském kraji je zakázáno koupat se v přehradě Skalka.

  • 1.Liberecký kraj

    Minulý týden hygienici nedoporučovali koupání v Hejnicích na Liberecku kvůli překročeným limitům značící fekální znečištění. Podle posledního rozboru je nyní voda v pořádku. Zlepšila se i kvalita vody v zatopeném lomu Kristýna v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Voda má podle posledních rozborů na obou místech opět nejvyšší kvalitu.


    Zhoršenou kvalitu má nadále přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce a kvůli sinicím také Máchovo jezero. Mírně zhoršená kvalita vody je v přehradách v Liberci a Jablonci, Hamerském jezeře, rybníku Bažantník v Autocampu Sedmihorky v Českém ráji a koupalištích v Novém Městě pod Smrkem a Zákupech. Většinou jde ale jen o zakalení vody.

    Koupaliště v Liberci Koupaliště v Liberci | ČTK

  • 2.Praha


    V pražských přírodních koupalištích je vesměs voda vhodná ke koupání. Nejlepší hodnocení dostal rybník v Motole, koupaliště Džbán, nádrž v Divoké Šárce a biotop v Radotíně.  K opatrnosti ovšem nabádají v případě koupaliště Šeberák a v Hostivaři. Jakost vody v obou sledovaných nádržích je zhoršená. Může tedy obsahovat sinice.


    V hlavním městě je nyní šest přírodních koupališť a devět venkovních plaveckých bazénů, další možnosti koupání jsou v krytých bazénech a akvaparcích. Lidé se čím dál častěji koupají i ve Vltavě. Nové přírodní koupaliště by mohlo v příštích letech vzniknout v Modřanech.

    Koupaliště Motol Koupaliště Motol | ČTK

  • 3.Olomoucký kraj

    Bez obav se mohou i v druhé polovině prázdnin koupat lidé na přírodních plochách v Olomouckém kraji. Kvalita vody na štěrkopískových jezerech Poděbrady i na Plumlovské nádrži je stále dobrá a lidem zdravotní komplikace nehrozí. Stupněm jedna hodnotí vodu na obou plochách odborníci již od začátku sezony, situace se dosud nezměnila.
    Štěrkopískové jezero na Poděbradech si čistou vodu udrželo po celé loňské léto. Už třetí sezonu se kvalita vody drží také v Plumlovské přehradě, která prošla rozsáhlou rekonstrukcí. K přehradě, která v minulosti bojovala se sinicemi, se tak znovu vracejí rekreanti.


    Kromě přírodních ploch mohou lidé během léta zamířit i na řadu koupališť či akvaparků v regionu. Podle jejich správců však dosavadní počasí prázdninové návštěvnosti příliš nepřeje. Počet lidí ve srovnání s loňským rokem je zatím menší. Například na koupališti v přerovské místní části Penčice zaznamenali správci pokles návštěvnosti uplynulý měsíc oproti loňskému červenci až o 50 procent.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) | ČTK

  • 4.Pardubický kraj

    Většina přírodních koupališť v Pardubickém kraji je v polovině prázdnin stále čistá a lidé se v nich mohou koupat bez omezení. Pouze v rybníku Rosnička hygienici minulý týden vyhlásili zákaz koupání.



    Na Chrudimsku jsou všechny sledované koupací vody v pořádku, bez známek většího výskytu sinic a vodních řas. Hygienici sledují kvalitu vody v sečské přehradě a mají i dobré výsledky z přírodního koupaliště Konopáč u Heřmanova Městce.


    Písníky Březhrad a Mělice na Pardubickku jsou stále čisté, mírně zhoršenou kvalitu vody vykazuje chovný rybník Hluboký. Má bahnité dno, proto má stále sníženou průhlednost vody.

     

    Bez obav z alergických reakcí se mohou lidé na Orlickoústecku koupat v přehradě Pastviny, Tyršově plovárně ve vysokém Mýtě i rybníku Dlouhý. Výsledky měření jsou v polovině léta stále velmi dobré. Rybník Dlouhý má však mírně sníženou průhlednost kvůli výskytu fytoplanktonu.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) | ČTK

  • 5.Vysočina

    Na Vysočině je stále nevhodný ke koupání rybník Černý nedaleko Jihlavy. V jeho vodě jsou podle hygieniků pořád ve zvýšené míře obsaženy sinice a chlorofyl.  Vodu nevhodnou ke koupání měla před týdnem i dalešická přehrada na Třebíčsku, a to u Koněšínské pláže.


    Hygienici na Vysočině tento týden prověřili čistotu vody celkem v sedmi přírodních koupalištích, která měla v posledním červencovém týdnu nejhorší výsledky. Podstatné zlepšení mezi nimi vykázala jen nádrž Sedlice na Pelhřimovsku, v níž se voda vyčistila tak, že má dobrou kvalitu. Její teplota je mírně nad 20 stupni Celsia.


    U zbylých čtyř zkontrolovaných vodních ploch přetrvává zhoršená jakost vody, lidé by se po koupání v nich měli osprchovat. Mezi ně patří Břevnická nádrž a rybníky Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku a Pilská nádrž ve Žďáru nad Sázavou. Voda v nich má tento týden teplotu od 21 do 23 stupňů Celsia.


    Před týdnem hygienici na území Vysočiny zkontrolovali 19 přírodních koupališť. Čistou vodu na Jihlavsku měly rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý a nový přírodní biotop v Třešti. Na Pelhřimovsku byla voda v pořádku v zatopeném lomu u Horní Cerekve a v nádrži Trnávka a na Třebíčsku v rouchovanském koupališti Stejskal. V okrese Žďár nad Sázavou nabízely kvalitní koupání rybníky Domanínský, Medlov, Sykovec, Velké Dářko a biotop v Šiklově mlýně.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) | ČTK

  • 6.Královéhradecký kraj

    Kvůli zhoršené kvalitě vody v nádrži Rozkoš na Náchodsku a v přírodním koupališti Dolce u Trutnova doporučují hygienici po koupání osprchování se čistou vodou. V obou případech poslední rozbory prokázaly zvýšený výskyt zdraví škodlivých silnic a chlorofylu a snížení průhlednosti vody. U citlivých jedinců by se po koupání mohly objevit zdravotní potíže.


    V Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku je voda vhodná ke koupání, pouze plavci musejí počítat s její sníženou průhledností do 40 centimetrů. Na Stříbrném rybníku v Hradci Králové je průhlednost vody snížena na 80 centimetrů. Přírodní koupaliště Dachova na Jičínsku má vodu bez závad stejně jako nádrže v Sobotce a Pecce na Jičínsku, v Teplicích nad Metují a v Rychnově nad Kněžnou. Také všechna umělá koupaliště mají vodu vhodnou ke koupání.

    Vodní nádrž Rozkoš Vodní nádrž Rozkoš | ČTK

  • 7.Karlovarský kraj

    Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje (KHS) vyhlásila zákaz koupání na přehradě Skalka na Chebsku. Voda je podle výsledků aktuálních měření nebezpečná ke koupání kvůli velkému počtu sinic, nevyhovují ale ani další ukazatele. Pokud zákaz nebude odvolán, potrvá až do konce koupací sezony, informovali hygienici.


    Zvýšený výskyt sinic i obsah chlorofylu-a zjistili hygienici také ve Velkém rybníce u Hroznětína na Karlovarsku. Tamější vodu označila KHS za nevhodnou ke koupání. Ostatní přírodní koupaliště v kraji jsou bez větších problémů, voda je v nich převážně čistá, případně s mírně zhoršenými vlastnostmi.


    Nejlepší stupeň hodnocení získala od hygieniků koupaliště Michal, Tatrovice a Lido Hamrníky u Mariánských Lázní, z menších koupališť potom rybník Tajch v Šindelové a habartovské nádrže Kluč a Boden. Druhým stupněm, tedy jako za vhodnou ke koupání, ale s mírně zhoršenými vlastnostmi, hygienici ohodnotili nádrž Jesenice, a to jak na koupališti Dřenice, tak v kempech Václav a Rybářská bašta. Stejně dopadlo také karlovarské koupaliště Rolava.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) | ČTK

  • 8.Jihomoravský kraj

    V Brněnské přehradě se zlepšila kvalita vody, vyplývá z výsledků měření krajské hygienické stanice. V červenci mělo všech pět sledovaných koupališť Kozí horka, Osada, Rakovec, Rokle a Sokolské koupaliště mírně zhoršené vlastnosti, nyní stav přetrvává už jen na Sokolském koupališti. Mírně zhoršené vlastnosti má nově i rybník Suchý na Blanensku. Spolu se Sokolským koupalištěm je však nadále vhodný ke koupání stejně jako ostatní sledované vodní nádrže jižní Moravy.


    Vhodná voda je i ve Vranovské přehradě, ve Výrovicích, Banticích a Vémyslicích na Znojemsku, v Lulči na Vyškovsku, na Lučině a v Bohuslavicích na Hodonínsku, na Nových Mlýnech na Břeclavsku, na Palavě a v Letovicích na Blanensku i v Kovalovicích na Brněnsku nebo v přírodním koupacím biotopu v obvodu Brno-jih.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) | archiv redakce

  • 9.Středočeský kraj

    Kvalita vody v přírodních koupalištích ve Středočeském kraji je nadále dobrá, výjimkou je písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, kde se od minulého týdne voda zhoršila a hygienici tam koupání nedoporučují. Důvodem je velké množství sinic.


    Na ostatních středočeských vodních plochách, které hygienici sledují, je voda ke koupání vhodná. Jen v několika případech zjistili horší průhlednost vody kvůli přítomnému fytoplanktonu, což ale koupání nijak neovlivňuje.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) | archiv redakce

  • 10.Plzeňský kraj

    V Plzeňském kraji má většina přírodních koupališť kvalitní vodu, podle hygieniků místy až překvapivě. Podle posledních dostupných informací Krajské hygienické správy je nevhodný ke koupání od začátku prázdnin rybník Valcha na Klatovsku kvůli vysokému množství sinic. Povodí Vltavy ještě ze stejného důvodu nedoporučuje ke koupání přehradu České údolí na okraji Plzně.

    Koupat se dá opět v jezírku zábavního a sportovního parku Škodaland v Českém údolí v Plzni. Nyní je tam podle hygieniků voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, podobně jako v biotopu v Blovicích na jižním Plzeňsku.


    Dobrou vodu naopak nabízí například přírodní biotop v Dobřanech, rybníky plzeňské bolevecké rybniční soustavy, lom Starý Klíčov, koupaliště Kdyně i rybník Babylon, všechna na Domažlicku, nebo koupaliště v Plané, Tachově a Konstantinových Lázních na Tachovsku.


    Koupání v rybnících bolevecké soustavy v Plzni je stále špičkové. V Šídlovském a Třemošenském rybníku je průhlednost 1,5 až dva metry a velmi dobrá voda. Sinice už se objevily, ale hluboko pod hygienickými limity. Podobná situace je v Seneckém rybníku, kde je průhlednost jeden metr.
    Ve Velkém Boleveckém rybníku je výborná kvalita vody i průhlednost kolem čtyř metrů, sinice tam nejsou. Výbornou vodu mají Hracholusky, největší přehrada v kraji.

    Bolevecký rybník v Plzni Bolevecký rybník v Plzni | Foto Blesk - Zbyněk Schnapka


  • 11.Ústecký kraj


    Voda v přírodních nádržích a koupalištích v Ústeckém kraji zůstává převážně dobrá. Sinice se ve větší míře objevily v jezeře Chmelař u Úštěku na Litoměřicku a Chabařovicích na Ústecku, kde se kvalita vody postupně zhoršuje od začátku sezony. V menší míře se sinice objevují i ve Varvažově a v Nechranické přehradě. Vyplývá to z výsledků měření, které dnes zveřejnila Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem.
    Naopak bezproblémová voda je už tradičně v Kamencovém jezeře v Chomutově, v mosteckých nádržích Benedikt a Matylda, v Barboře u Teplic nebo v jezeře Milada na Ústecku.

     

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) | ČTK

     

  • 12.Zlínský kraj


    Ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel na Zlínsku platí ode dneška zákaz koupání. Hygienici ho vydali kvůli vysokému obsahu sinic a chlorofylu ve vodě i kvůli nízké průhlednosti. Koupání je zde zdraví nebezpečné, voda neodpovídá hygienickým požadavkům.


    Vodu v nádrži Horní Bečva hygienici hodnotí jako ke koupání nevhodnou kvůli velmi nízké průhlednosti, přírodnímu znečištění a vyššímu množství chlorofylu ve vodě. Jen o něco málo lepší je situace na přehradě Bystřička, kde je voda sice ještě ke koupání vhodná, ale je kalná, znečištěná a je v ní více chlorofylu.


    Hygienici vzhledem k této mimořádné situaci obě koupací plochy kontrolovali dnes znovu, výsledky rozborů budou známy počátkem příštího týdne. Nižší průhlednost zjistili i ve štěrkovišti v Novém Hrozenkově, kde je ale voda ke koupání vhodná bez většího rizika vzniku zdravotních problémů.


    Stejně je na tom kvůli vyššímu obsahu chlorofylu voda v přehradě v Luhačovicích na Zlínsku. Zbylá přírodní koupaliště, která hygienici kontrolují, mají vodu zcela v pořádku. Platí to pro Štěrkáč v Otrokovicích a vodní nádrž Všemina na Zlínsku a pro přírodní koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku. Hygienici letos poslední vzorky odeberou na konci srpna.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) | ČTK

     

  • 13.Moravskoslezský kraj

    V nádržích v Bašce a Brušperku na Frýdecko-Místecku přetrvává zhoršená kvalita vody. V ostatních zkontrolovaných nádržích v Moravskoslezském kraji hygienici hodnotí vodu jako vhodnou ke koupání bez zdravotních rizik.


    Laboratorní analýza zjistila ve vodě v Bašce a Brušperku sinice v množství, které může u některých vnímavých jedinců, jako jsou malé děti, těhotné ženy, alergici nebo lidé s oslabeným imunitním systémem, vyvolat zdravotní potíže.
    Jako vhodnou ke koupání, ale se zhoršenými senzorickými vlastnostmi, hodnotí hygienici vodu v jezeře v Hlučíně na Opavsku. Masivně se tam rozvíjejí vodní rostliny, mezi nimiž převažuje stolístek klasnatý.


    Bez problémů je voda v pravidelně kontrolovaných nádržích v Žermanicích na Frýdecko-Místecku a v Kacabaji, Větřkovicích, Čerťáku a Údolí mladých na Novojičínsku. Požadavkům hygieniků pro koupání vyhověla i voda v nádrží v areálu Heipark Tošovice v Odrách na Novojičínsku, dvou nádržích u rekreačního střediska Krkoška v Kunčicích pod Ondřejníkem na Frýdecko-Místecku a z nádrží u Wellness Hotelu Bahenec v Písku u Jablunkova rovněž na Frýdecko-Místecku.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto) | archiv redakce


naidka ( 4. srpna 2016 20:28 )

Tak bacha na vlny, ať se neutopíš čau.

vosavopruz ( 4. srpna 2016 20:22 )

Nazdarek,Klafunda to je nějakej šílenej cigoš,ani se nedivím že diskuzi zablokovali. Když vidím ty dvě slečny v plavkách,tak si jdu napustit vanu.

naidka ( 4. srpna 2016 19:08 )

Tak oni zrušili diskuzi u pana Jiřího, který věnoval své peníze psím útulkům Beztak Klafunda exceloval , chtěla jsem si ji přečíst.

Zobrazit celou diskusi