Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čechy na cestě do Chorvatska čeká dopravní kolaps. Kudy jet o víkendu na Jadran?

Autor: ČTK, sou - 
28. července 2016
10:30

Pro motoristy to bude perný víkend i a čeští řidiči si při cestě na dovolenou musí obalit nervy. Čekají je mnohahodinové kolony. Proč? V Polsku probíhají Světové dny křesťanské mládeže, kam má dorazit i papež. Cestu na Jadran zkomplikuje návštěva Vladimíra Putina ve Slovinsku a v rakouském Grazu zase začíná hudební festival, kam má dorazit až 120 tisíc lidí. Do toho v části Německa startují prázdniny. Ústřední automotoklub v deníku Metro situaci označil za absolutní dopravní kolaps.

Do Krakova by o víkendu měl dorazit papež František. Pořadatelé odhadují, že nedělní mše, která je vrcholem setkání, se může zúčastnit až 1,5 milionu lidí. „Řidiči musí při cestě do Polska počítat s kontrolami na hranicích,“ upozorňuje v deníku Metro Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu.

O zácpu se postará i Putin

Řidiči, kteří v sobotu na cestě ze severu Evropy na jadranské pobřeží chtějí využít dálniční tunel Karavanky na rakousko-slovinské hranici, by měli zvolit náhradní trasu. Tunel, který je jednou z dopravních tepen mezi severem Evropy a Jadranem, bude kvůli návštěvě ruského prezidenta Vladimíra Putina ve Slovinsku opakovaně v průběhu dne uzavírán. 

Německý autoklub ADAC proto řidiče upozorňuje, aby se na rakousko-slovinském pomezí připravili na zácpy a dlouhá čekání v kolonách. Omezení se vedle dálnice A2 mezi Lublaní a hraničním tunelem Karavanky bude týkat i silnic mezi Jesenicí, Krajnskou Gorou a průsmykem Vršič na severozápadě Slovinska.

Kudy kolony objet?

ADAC jako objízdnou trasu doporučuje využít rakouskou dálnici A9 přes spolkovou zemi Štýrsko a hranici překročit přes Spielfeld. Tento směr běžně využívají Češi při cestě do Chorvatska. 

ADAC jako objízdnou trasu doporučuje využít rakouskou dálnici A9 přes spolkovou zemi Štýrsko a hranici překročit přes Spielfeld ADAC jako objízdnou trasu doporučuje využít rakouskou dálnici A9 přes spolkovou zemi Štýrsko a hranici překročit přes Spielfeld | Mapy.cz/Blesk.cz

Ti, kdo po rakouské A10 pojedou dále, by neměli na dálniční křižovatce u Villachu pokračovat po A11 ke Karavankám, ale najet na A2, která pak v Itálii pokračuje jako A23. Za severoitalským Udine u pevnostního města Palmanova pak řidiči mohou odbočit k italskému hraničním přechodu se Slovinskem Gorizia, případně do Slovinska pokračovat přes Terst.

Ti, kdo po rakouské A10 pojedou dále, by neměli na dálniční křižovatce u Villachu pokračovat po A11 ke Karavankám, ale najet na A2, která v Itálii pokračuje jako A23 Ti, kdo po rakouské A10 pojedou dále, by neměli na dálniční křižovatce u Villachu pokračovat po A11 ke Karavankám, ale najet na A2, která v Itálii pokračuje jako A23 | Mapy.cz/Blesk.cz

Problémy budou i v Rakousku nebo Německu  

Z dálniční křižovatky u Villachu je rovněž možné jet po A2 místo k italským hranicím do Štýrského Hradce a zde odbočit na A9 ke Spielfeldu. Stejné trasy v opačném směru radí ADAC i těm, kdo se z dovolené na Jadranu budou do Rakouska či přes Rakousko vracet domů. 

Z dálniční křižovatky u Villachu je rovněž možné jet po A2 místo k italským hranicím do Štýrského Hradce a zde odbočit na A9 ke Spielfeldu. Z dálniční křižovatky u Villachu je rovněž možné jet po A2 místo k italským hranicím do Štýrského Hradce a zde odbočit na A9 ke Spielfeldu. | Mapy.cz/Blesk.cz

I v Rakousku se totiž chystá velká akce. Na hudební festival v Grazu, který začíná práve v čtvrtek, má podle deníku Metro dorazit až 120 tisíc lidí.  

ADAC připomíná, že 30. červenec bude jedním z dopravně nejvytíženějších dnů letní dovolenkové sezony. V německých spolkových zemích Bavorsko a Bádensko-Württembersko totiž začínají prázdniny, z dalších zemí se pak na jih vydají nové turnusy. 

Do Polska už dorazil papež František. V ulicích jsou tisíce vojáků a policistů:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

simplify ( 30. července 2016 16:48 )

A na Lipně potápějící se loď

cestr ( 28. července 2016 12:44 )

Putin neletí? jede asi na tanku. Prd zle, máme Lipno .

marti33 ( 28. července 2016 11:13 )

ovce zdechněte Jsou i jiné země než povinně propagované americké Chrovatsko.

jaija ( 28. července 2016 11:05 )

Tak to je v pr deli!!!!

Zobrazit celou diskusi