Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dovolená u moře zdražuje: Chorvatsko zvedá ceny, jinde mají turistickou daň

Autor: sou - 
16. července 2016
05:52

V Chorvatsku se oproti červnu zvedly ceny ubytování o více než 80 procent. Nejdražší je teď městečko Brela na Makarské riviéře, kde stojí dvoulůžkový pokoj přes 5000 korun. To u Plitvických jezer, kde se točil Vinnetou, je cena za „dvoulůžák“ i pod dva a půl tisíce. Vyšší sazbě se nevyhnete ani u dovolené na Ibize, Mallorce nebo Menorce. Místní vláda tu od začátku července zavedla takzvanou ekologickou daň, která se vztahuje na všechna přenocování turistů i v luxusních apartmánech.

Chorvatsko je číslem jedna mezi destinacemi pro letní dovolenou nejen u Čechů, ale také u Slováků, Rakušanů, Poláků, Maďarů i samotných Chorvatů. Ceny ubytování ale v jeho lokalitách během července výrazně stouply, uvádí statistiky služby Trivago. Například destinace Krk oproti červnu podražila až o 83 procent a na jednu noc v dvojlůžkovém pokoji si tak lidé musí připravit v průměru 4202 korun. Tedy pokud jedou sami, cestovní kanceláře mají ubytování nasmlouvané dopředu.

Nejdráže, co se ubytování týká, je v červenci v městečku Brela na Makarské riviéře, kde noc vyjde v průměru na 5698 korun, kterou následuje Dubrovník, Baška a Hvar. Naopak nejlevnější ubytování Češi najdou přímo u Plitvických jezer, kde se noc pohybuje kolem 2256 korun. Pod tři tisíce pak zaplatí také v přístavním městě Pag a v Zadaru. 

Chorvatské destinace oproti červnu zdražily i o více než 80 % ceny za ubytování. Chorvatské destinace oproti červnu zdražily i o více než 80 % ceny za ubytování. | Trivago/Blesk.cz

„Průměrný meziroční nárůst cen ubytování je v těchto 21 chorvatských destinacích 10 procent. Zatímco loni zaplatili turisté v červenci v destinaci Krk v průměru 3364 Kč, letos je to o čtvrtinu více. Stejný nárůst je také u Plitvických jezer. Pouze v letovisku Novalja došlo k meziročnímu poklesu ceny ubytování, a to o 11 procent,“ upřesnila mluvčí hotelového vyhledávače Trivago Lucie Koutníková.

Ceny šly nahoru i loni, maximálně ale o 17 procent

I v loňském létě došlo mezi červnem a červencem ke zdražování ubytování, nebylo ale tak razantní. Například u Plitvických jezer, kde tehdy bylo největší, se jednalo o nárůst o 17 procent, o procento nižší pak bylo Rovijni a v Poreči a Rabace se pak jednalo o zdražení do 12 procent. Naopak k mírnému zlevnění došlo v destinacích Primošten, Split, Novalja a Makarska. Průměrná cena v Baška Voda se tehdy nezměnila. 

„Všechny zmiňované ceny vyplývají z indexu hotelových cen, který na základě nabídky různých internetových rezervačních stránek sestavuje hotelový srovnávač,“ vysvětluje Koutníková s tím, že počet indexovaných portálů nabízejících rezervaci hotelů přesahuje 250, prezentované ceny jsou průměrem všech nabídek od těchto stránek ve zmiňovaných městech. 

Nová daň na Maltě, Baleárech i v Tanzanii

Letos navíc musí turisté počítat i s tím, že si připlatí na dovolené na Baleárských ostrovech, na Maltském souostroví či v exotické Tanzanii. Může za to zavedení takzvaných turistických tax.

„V drtivé většině jsou hrazeny v místě pobytu, a to přímo ubytovateli v cizí měně, případně na letišti při příletu/odletu. České cestovní kanceláře mají o dodatečných poplatcích hrazených v místě pobytu klienty informovat,“ míní výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Na Ibize, Mallorce, Menorce a Formenteře s účinností od 1. července 2016 schválil parlament Baleárských ostrovů takzvanou ekologickou daň, pod kterou spadají všechna přenocování hostů v rámci turistického ubytování včetně luxusních apartmánů, pronájmů nemovitostí, agroturistiky a kempů.

Její výši úřady stanovily mezi 0,5 až dvěma eury (tedy 13 až 54 korunami) za osobu na den v závislosti na ubytování. Děti do věku 16 let budou od jejího placení osvobozeny. Pro dlouhodobé pobyty a pobyty mimo sezonu se na poplatek vztahuje poloviční sleva. 

Od začátku června se na Maltském souostroví zavedl příspěvek na životní prostředí, který hradí osoby od 18 let ve všech typech ubytovacích zařízení včetně takzvaných hostitelských rodin. Poplatek se nezahrnuje do ceny za pokoj, vybírají jej ubytovatelé přímo v místě pobytu, a to od 0,5 eura na osobu za noc až do pěti eur za osobu na pobyt.

Daně v italských městech i v Chorvatsku

V Tanzanii zase od července zavedli DPH ve výši 18 procent vztahující se na turistické služby, do kterých se mimo jiné počítá vstupné do národních parků, pozemní dopravní služby, průvodcovské služby a vodní safari.

Na podobné taxy a poplatky si už mnozí turisté v zahraničí zvykli. „V minulých letech byly zavedeny např. pobytové taxy v Chorvatsku, Maroku a Zanzibaru, turistická karta v Dominikánské republice, městské daně v italských městech, odletová taxa na Maledivách,“ uzavřela Petříčková s tím, že Tunisko od vybírání dodatečných poplatků od turistů upustilo a vlivem nižšího počtu příjezdů vloni odletovou taxu zrušilo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi