Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zvažte cestu do Chorvatska: Vichřice a požáry zastavily letadla i dálnici

Autor: val, bru - 
15. července 2016
20:35

Silný vítr a požáry v pátek večer téměř zastavily provoz na dálnici A1 v Chorvatsku. Tisíce řidičů stojí v několikakilometrových frontách. Motoristům se doporučuje, aby cestování po této trase odložili, je-li to možné.

Na vině jsou podle chorvatského webu Dnevnik.hr silný vítr a požáry, které odřízly i některé objízdné trasy. Na dálnici, kterou pro cestu do Chorvatska používají ve velkém i Češi, se tvoří až desetikilometrové kolony. V některých úsecích provoz zcela stojí. 

Dálnice A1 je pro turisty klíčová. Spojuje totiž Záhřeb se Splitem, má celkem 480 kilometrů. V letních měsících po ní každý den projede víc než 50 tisíc aut. Dokážete si tedy představit, jak její uzavírka dokáže zkomplikovat cestu na dovolenou. Objízdné trasy se totiž snadno ucpou a navíc nejsou na takovou dopravní zátěž připraveny.

Nepomůže ani letadlo

Kvůli nepříznivému počasí nelétají ani letadla. „Letiště ve Splitu je zavřené z důvodu velkého větru. Čekáme, jak se situace vyvine,“ uvedla pro Blesk.cz Pavlína Králíčková ze společnosti Travel Service. Češi, kteří měli být v Praze okolo 17. hodiny, tak stále nedorazili.

Podle chorvatských reportérů na místě se podél dálnice shlukují davy lidí a čekají, až budou moct pokračovat v cestě. V koloně si ale zřejmě počkají i několik hodin.

Situaci samozřejmě komplikuje i to, že nastává víkend a s tím i vyšší příliv turistů. Pokud tedy nemusíte do Chorvatska nutně odjet právě teď, odložte cestu alespoň o pár hodin nebo raději dní. 

Uvízli jste po cestě na dovolenou? Podívejte, na kterých místech se můžete zastavit, než se kolony rozjedou a budete moci pokračovat do cíle:


trulijan ( 22. července 2016 12:39 )

Z toho duvodu je dobry nakupovat pres overeny autobazar, kde poskytuji alespon nejake zaruky..

Markulupus ( 20. července 2016 12:45 )

to na*ere, neco podobneho se stalo nam, auto od dovozce z nemecka vychvalene do nebe, ale ve zkutecnosti je stocene, havarovane, mel jsem problem s technickou

pandrholc ( 18. července 2016 08:17 )

Nám cestu neznepříjemnilo počasí asi provoz, ale podvodník co nám přes inzerát prodal vrak co přestal jet po 1500km, takže pozor na to co kupujete, na intzercích se to podvodníkama jen hemží.

Zobrazit celou diskusi