Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čechům na olympiádě v Riu hrozí únos i bakterie. Pomoc nabízí speciální aplikace

Autor: bud - 
27. července 2016
12:10

Krádeže, přepadení, ale i únosy nebo znásilnění. Čechům, kteří už za pár dnů vyrazí na olympiádu do brazilského Ria, hrozí řada nebezpečí. Pomoci jim má speciální mobilní aplikace CZ Help, na které spolupracovalo i ministerstvo zahraničí. Kromě návodů, jak se zachovat v krizových situacích, obsahuje všechna důležité telefonní čísla i doporučení na taxikáře, kteří turisty neokrádají. Na místě bude i tým operátorů, kteří pomohou turistům v nouzi.

„Může se stát, že k vám v uličce přistoupí člověk s pistolí a řekne, ať mu všechno dáte. Cena života turisty i místního člověka je velmi nízká, žije se tam hodně pod úrovní chudoby,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Martin May ze společnosti Principal Engineering, která spolupracuje na aplikaci CZ Help. Ta má pomáhat všem českým turistům, kteří vyrazí za olympiádou přímo do brazilského Ria de Janeira.

Město má přes šest milionů obyvatel a na jeho území se nachází na 600 nebezpečných slumů, které nejsou zakresleny ani na mapě. Nevinná procházka se tak může proměnit v peklo. „I když jdete podle navigace nebo mapy, snadno zabloudíte a dojdete do místa, kde vás přepadnou a okradou,“ varuje May. Podle něj je ve městě vysoká pouliční kriminalita, řádí tam dětské gangy i prostitutky, které uspávají své klienty, aby je okradly.

Rizikové je i koupání v moři

Centrum města, kde se odehraje hlavní dění kolem olympiády, bude dobře zabezpečeno. To ale zločince vyžene do jiných míst. „Musí najít své působiště někde v okolí a nikdo neví, kam se přesunou. I relativně bezpečná místa z dřívějška se mohou stát nebezpečná,“ upozorňuje May.

Video Jak se v Riu vyhnout nebezpečí a přežít olympiádu bez úhony? - CZ Help
Video se připravuje ...

Na místě podle něj hrozí i další rizika, jako nakažení nebezpečnou bakterií při koupání nebo krádež peněz. „Doporučujeme u sebe mít pouze hotovost, nikoliv platební kartu spojenou s bankovním účtem,“ radí odborník.

Milovníkům sportu, kteří vyrazí do Ria, proto doporučuje instalaci bezplatné aplikace CZ Help, která Čechům v krizové situaci pomůže. Kromě spojení na pohotovostní konzulární linky obsahuje i další důležitá čísla a k dispozici je také speciální tým operátorů, který bude v době olympiády přímo na místě. Kdokoliv v nouzi se na ně může obrátit právě prostřednictvím aplikace.

Vše důležité na jednom místě

„Na jednom místě najdou lidé všechny důležité informace. V aplikaci je spousta rad a tipů na cestu i návody, jak se chránit na místě a postupovat v případě nebezpečí. Nechybí bezpečnostní telefonní linky na český konzulát a ambasádu, čísla na ověřené taxislužby nebo mapa zdravotních zařízení,“ řekla Blesk.cz Irena Valentová, mluvčí ministerstva zahraničí, které se na vývoji aplikace podílelo.

Zájemci v rámci projektu CZ Help najdou také návody, jak vybírat peníze z bankomatu, kupovat lístky do metra nebo jak se chovat při přepadení či únosu.

Aplikace pracuje v offline režimu, což lidem ušetří peníze. V Brazílii je totiž stahování dat přes roaming velmi drahé a navíc tam může docházet k výpadkům sítě. Aby měli lidé jistotu, že se k nim v případě nebezpečí dostanou všechny potřené informace, doporučuje rezort Lubomíra Zaorálka (ČSSD) instalaci aplikace CZ Help i registraci v cestovatelském informačním systému DROZD.

Jaká nebezpečí českým milovníkům sportu v Riu hrozí? Kde se pohybovat a jak předcházet zdravotním problémům? Podívejte se na celý rozhovor s expertem Martinem Mayem:

Video Čechům na olympiádě v Riu hrozí přepadení i únosy. Pomůže nová aplikace. - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE

mirkazam ( 27. července 2016 14:10 )

No tak to jsou opravdu krásné vyhlídky. proto vzhůru na olympiádu...  

Zobrazit celou diskusi