Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jako z hororu! V lese útočí létající klíšťata a roznáší bolestivá onemocnění

Autor: Kateřina Moravcová - 
18. července 2016
05:01

Fuj, to je potvora. Jako by nestačila nebezpečná normální klíšťata. Česko nyní terorizuje krvežíznivý hmyz – kloš jelení neboli létající klíště. Tak si na něj dejte v lese velký pozor.

Znaménko po jeho kousnutí má dodnes na noze i Natálka Némethová (13) z Ostrova na Karlovarsku. „Byla jsem loni o prázdninách v lese na houbách a něco mě kouslo do nohy. Nejdřív to jen svědilo, po pár dnech se mi ale kousanec zanítil a celý nárt mi otekl tak, že jsem nemohla chodit,“ vzpomíná školačka.

Lékař v nemocnici jí tehdy předepsal antibiotika. „Všude v lese kolem nás lítala taková malá jakoby klíšťata. Když jsem to chtěl zabít, upadla mu křídla, takže se domníváme, že mohlo jít právě o kloše jeleního,“ domýšlí její otec Miloslav Németh. Kloš jelení jen jako klíště vypadá. Nenakazí vás boreliózou či encefalitidou, přenášet ale může bartonellu či tularemii. Hygienici proto před klošem jelením varují. Ten je letos stejně jako loni v lesích kvůli suchu přemnožený.

„I v teplých dnech doporučuji, aby lidé chodili do lesa v oděvech s dlouhými rukávy a nohavicemi. Na hlavě by měli mít kšiltovku. Dobré je se chránit i různými repelenty proti hmyzu. Osobně jsem pacienta po vpichu klošem jelením nezažila. S každým neobvyklým kousnutím, které ale ani po několika dnech nezmizí, a dokonce se stále zvětšuje, raději okamžitě vyhledejte pomoc lékaře,“ říká lékařka Jana Svobodová.

Průběh bartonelly je většinou mírný, u lidí s porušenou imunitou však může vyvolat i zánět srdečního svalu. Při tularemii zase kousnutí zhnisá a vytvoří se bolestivý vřed. Kloš jelení, lidově lojnice, je dvoukřídlý hmyz z čeledi klošovitých. Jedná se o druh bodavé mouchy, která se živí krví zvířat, především savců, ale i ptáků. Kloš se na hostitele dostává pomocí křídel vyvinutých po vylíhnutí. Dosahuje délky 3–7 mm. Má šest nohou a křídla, která po dosednutí na objekt svého zájmu odhazuje.

Jak jsou klíšťata nyní nebezpečná? Sledujte momentální aktivitu klíšťat ZDE>>>

vera51 ( 7. září 2019 11:08 )

Tak tato klistata pamatuju jako mala holka a to uz je 60 let.

Bedaalfa ( 12. března 2019 22:14 )

Je to smutné, ale nevidím to o moc lépe. Hlavní umění je blbě čumět a blbě kecat. O chytrých reakcích a komentářích se ani nechci rozepisovat.

Eso-Rimmer ( 18. července 2016 14:52 )

A mimochodem... hanobení národa je trestný čin. Užij si basu uživateli maledivy2016.

Eso-Rimmer ( 18. července 2016 14:50 )

maledivy2016: Právě jsi přesně popsal svůj život a to, co za nulu a lůzu jseš ty. Češi patří k nejvyspělejším národům světa a díky svým vynálezům ovlivnily vývoj celé lidské civilizace a pomohli zachránit miliony životů viz. Jan Jánský - objev krevních skupin. V dobách Českého království, češi patřili k nejvyspělejším, nejbohatším a nejmocnějším zemím světa. Jako národ už mnohokrát dokázali svou sílu, odhodlání i vyspělou inteligenci. Pro takový ubožáky, co do ČR přivandrovali za dávkama, aby je tu slušní občané živili... pro lidi jako jsi TY, jsou češi bohové. Tak se klaň ty ubohá nízká nulo před svými českými bohy. Historii velkého českého národa nemůžeš změnit. Můžeš tu akorát kvičet ty debílku. Jsi nula a ubožák s velmi nízkou inteligenci, retard, který nemá právo na existenci a rozhodně né na to, aby hodnotil své vyspělé české bohy o kterých nic nevíš. Neznáš historii, protože tvůj malý mozeček by ta kvanta informací nepojal. Jdi zpátky do indie mezi své lidi, kteří nemají ani na oblečení. Jsi naprostý ubožák.

oooo. ( 18. července 2016 11:15 )

maledivy-u doktora jste stim uz byl?

Zobrazit celou diskusi