Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejčastější letní nemoc řádí na dovolené i festivalech. Lidé dokonce umírají

Autor: sou - 
14. července 2016
10:25

Nepropečený steak na festivalech, koktejl s ledem na dovolené nebo zmrzlina na koupališti. I to jsou původci jednoho z nejčastějších letních onemocnění, tedy průjmu. Teplo totiž nahrává množení bakterií nejen ve vodě, ale i v potravinách. Svou roli podle deníku Právo sehrávají i výlety do exotických destinací s nižšími hygienickými standardy nebo změna stravovacích návyků zvláště v programech all inclusive. V roce 2014 přitom na komplikace spojené s tímto onemocněním zemřelo téměř 190 lidí. 

„Průjmové onemocnění postihuje drtivou většinu cestovatelů, stojí za ním infekční původci, jako jsou bakterie, viry nebo paraziti. Může se objevit při každé razantnější změně prostředí, kontaktem s novými bakteriemi a s tím související změnou naší mikroflóry,“ vysvětlil pro Právo lékař kliniky dětských infekčních nemocí Fakultní nemocnice Brno Peter Mikolášek. 

Podle Mikoláška můžou být spouštěčem i intoxikace, potravinové alergie nebo zvýšená psychická zátěž při cestovaní nebo únava.průjmem může člověk skončit kvůli dehydrataci až v nemocnici na kapačkách. Nejvíce jsou jí ohroženy děti, které musí za den přijmout tekutiny v objemu 10 až 15 procent své váhy. U dospělého člověka jsou to jen čtyři procenta.

Podle údajů Českého statistického úřadu za rok 2014 zemřelo na infekční nebo parazitární nemoci více než 1700 lidí, konkrétně bakteriální střevní infekce si pak vyžádala 189 životů a salmonela 15.

Průjmu se dá předejít dodržováním pravidel šesti O

Nebezpečí ovšem číhá na Čechy i v tuzemsku při konzumaci potravin, které se ve vedru rychle kazí, například při festivalech. Průjem může doprovázet i horečka, bolesti svalů a kloubů, zvracení či zimnice. Jeho akutní forma trvá pár dní.

Pokud se akutní průjem rozvine, je možné probiotika využít k jeho zmírnění a zkrácení doby trvání. Pomohou také k rychlejší obnově střevní mikroflóry,“ poradil lékař a předseda Mladých praktiků Norbert Král. 

Kromě tradičního černého uhlí i mezi odborníky zaslechnete babskou radu týkající se obyčejného černého kuličkového pepře. Někteří cestovatelé zase tvrdí, že na problémy se střevy pomůže jen místní lék. Podle Mikoláše se pak, co se týče nákupu, konzumace jídla a pití, stačí řídit pravidly šesti O:

  • obchod
  • originál
  • otevřít
  • oloupat
  • omýt
  • ovařit



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi