Hygienická stanice vydala varování na stránkách Prahy 9, kde obyvatelé najdou i tento leták, ve kterém se dočtou, pro koho je bakterie vodě zdraví nebezpečná.

„Onemocní většinou lidi, kteří mají nějakou poruchu imunity, samozřejmě nelze říci, že to nemůže postihnout zdravého člověka. Nejčastější a nejzávažnější formou jsou plicní záněty,“ vysvětluje pro Blesk.cz primářka Infekčního oddělení nemocnice Bulovka Hana Roháčová.

Riziko nákazy hrozí lidem v následujících domech:

  • Habartická 42, 46, 48
  • K Šafránce 11, 16, 18, 20
  • Hejnická 30, 32, 37, 41
  • Chrastavská 1, 3, 7
  • Dvoudílná 37
  • Litoměřická 5

 

Legionella je bakterie, která se množí ve vodě, jež má teplotu mezi 35 a 45 stupni. Nejčastěji se vyskytuje v neudržovaných rozvodech vody a v místech, kde voda stojí.

Pražská teplárenská: Není to naše chyba

Vodu do domů dodává Pražská teplárenská, trvá ale na tom, že je zdravotně nezávadná, společnost má i laboratorní výsledky, které jí dávají za pravdu. Příčina kontaminace tak může být v trubkách jednotlivých domů, které spravuje každý majitel objektu sám. „My jsme dohodnuti s hygienickou stanicí, že ta plošná desinfekce je možná pouze prostřednictvím naší předávací stanice. To znamená, že po dohodě s nimi my budeme pravděpodobně instalovat nějaké desinfekční zařízení a bude provedena desinfekce,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Pražské teplárenské Radek Ježdík.

 

Každý obyvatel může, odtáčením teplé vody před jejím použitím, snížit výskyt této bakterie. Odtočení vody by nemělo být kratší než jednu minutu. Další preventivní opatření je pravidelné proplachování sprchových hadic, kohoutků a odstraňování usazenin. Proti množení bakterie legionella pomůže výměna sprchové hadice, která je používána delší dobu, nebo její dezinfekce chlorovými přípravky.