Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šance pro bezdomovce v Česku. 7 z 10 lidí z „azyláků“ by mohlo žít normálně

Autor: Tomáš Polák - 
26. června 2016
07:20

Dvě třetiny lidí, kteří jsou teď v azylových domech, by zvládly samostatné bydlení v sociálních nebo jinak dostupných bytech. Ukázal to průzkum Armády spásy. Právě zákon o sociálním bydlení je klíčovým bodem ministerstva práce a sociálních věcí. Má pomoct až stovkám tisíc samoživitelek, seniorům a dalším osobám nad hranicí chudoby.

Takzvaný byznys s chudobou, kdy lidé často bydlí v předražených ubytovnách, které na nich vydělávají nemalé peníze, by mohlo po letech ukončit přijetí zákona o sociálním bydlení. „V opačném případě hrozí další odklad koncepčního řešení neutěšené situace v bydlení řady lidí. Hrozí další růst byznysu s chudobou,“ varoval národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan F. Krupa. Právě Armáda spásy na zákon tlačí a spolupracovala také na jeho tvorbě.

Zákon počítá se třemi druhy bydlení pro sociálně slabé nebo vyloučené osoby. Do krizového bydlení by putovali lidé, kteří jsou akutně bez přístřeší či v ohrožení zdraví a života. Sociální byt představuje jednodušší bydlení, nájemníkům by se věnovali sociální pracovníci.

Posledním stupněm je dostupný byt, což je běžné bydlení určené hlavně pro seniory, postižené, rodiny s dětmi, oběti domácího násilí či mladé po odchodu z dětských domovů.

I takto může vypadat sociální bydlení. I takto může vypadat sociální bydlení. | Jindřich Štreit pro Armádu spásy.

„Některé zájmové skupiny se zákona o sociálním bydlení bojí, protože si neuvědomují, že se to týká i seniorů nebo rodin s dětmi, nejenom lidí z vyloučených lokalit, kterým je ale také potřeba pomoct, protože jinak hrozí, že se společnost začne radikalizovat,“ myslí si Krupa. Podle něj sociální bydlení nese ovoce ve všech ohledech. „Za prvé je to levnější pro stát a za druhé se prokazuje, že lidé, kteří v těchto bytech bydlí, mají daleko větší šanci najít si a udržet práci,“ řekl.

Špidla: Tak daleko jsme nikdy nepostoupili

Zákon by měl být také účinnou prevencí proti bezdomovectví. Většina ohrožených skupin, na které cílí, končí buď na ulici, nebo v azylových domech. „Řada lidí v azylových domech bydlí, protože v podstatě nemá kam jít dál,“ řekl Krupa.

Podle aktuální analýzy Armády spásy by přitom 70 procent lidí, kteří dnes využívají azylových domů, bylo schopno žít v sociálních bytech. „Je potřeba říct, že jsme nezkoumali skupinu lidí bez domova jako takovou. Takže jsme nebyli v ulicích, nebyli jsme v noclehárnách nebo v denních centrech,“ přiznal Krupa.

Podle bývalého premiéra a současného šéfa premiérových poradců Vladimíra Špidly by sociální bydlení potřebovalo zhruba 700 tisíc obyvatel Česka. Současně je formálně uvolněno na 600 tisíc bytů, mnoho z nich je ale zdevastovaných či nepoužitelných. Bývalý předseda vlády je ale přesvědčen, že zákon se nakonec schválí. „Zákon o sociálním bydlení postoupil tak daleko jako dosud nikdy,“ řekl Blesk.cz.

Nezadat ( 26. června 2016 09:08 )

Snad před brexitek,teď nám angláni vrátí několik tisíc zasra nejch morgošů co tady prodali byty a pi ča šabatka z de bilem dinzbošem jim opět dají byty na úkor nešťastných lidí co oblbl ožrala a fetoš havlíček a oni se dostala do problému.Nezapomenu jeho de bilní slova : občané nenechte se zastrašit nezaměstnanosti a bydlením pod mostem,je to jen štvavá propaganda komunistů.Teď vidím,že komunisti měli pravdu a ten haj zl nestoudně lhal.

Samo ( 26. června 2016 07:55 )

Je to nesmysl. Bezdomovcem se sice lidé stávají z různých důvodů, ale jaký život vedou následovně už je jenom na nich. A většina bezdomovců holduje alkoholu, přežívá v nepořádku, neřku-li v bordelu, který kolem sebe ve svém okolí udělá. Je to stejné, jako by jste napsali, že 7 z 10 Romů je schopno integrovat se mezi normální lidi, udržovat ve svém bytě pořádek a totéž i ve svém okolí, v době nočního klidu nedělat hluk, posílat své děti do školy a učit je základním hygienickým návykům a vychovávat je ke zdvořilosti a slušnosti, platit za bydlení, pokud berou příspěvky na bydlení a další. A je to stejný nesmysl, jako by jste napsali, že imigranti z islámských zemí jsou schopni se integrovat, neboli přizpůsobit evropskému způsobu života.

Zobrazit celou diskusi