Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bezdomovci jako prodavači: Armáda spásy otevřela obchod s oblečením

Autor: Tomáš Polák - 
19. června 2016
07:10

Už týden funguje zbrusu nový butik Armády spásy se zahraničním použitým nebo vintage oblečením ReShare Store. Veřejnost si tam může koupit originální kousky už od 30 korun. Veškerý výdělek navíc putuje na financování sociálních aktivit Armády. Mezi zaměstnanci jsou také klienti charitativní organizace.

„Za první týden zkušebního provozu byl zájem veřejnosti veliký, celkem obchod ReShare Store navštívilo 1500 osob,“ řekl Blesk.cz ředitel sociálního podniku ReShare Robert Jiruš. Za první zkušební období se prodalo celkem 1012 ks oblečení. „Nejvíce se prodává dětské oblečení, dále pak pro dospělé trika, halenky, jeansy a kraťasy. Dnes (v pátek – pozn. red.) dorazilo nové zboží z Holandska, takže očekáváme další zvýšenou návštěvnost veřejnosti,“ dodal ředitel.

Právě dětské oblečení je v obchodě nejlevnější. Vůbec nejlevnějším kusem je dětská košile za 30 korun. Naopak moc drahé kusy v butiku nenajdete. Momentálně úplně nejdražším kouskem je pánská bunda Hugo Boss za 900 korun. Veškeré oblečení pochází od firemních či individuálních dárců. 

Nejlevnějším produktem je dětská košile (30 Kč), nejdražší je pánská bunda Hugo Boss za 900 Kč. Koncept butikového obchodu ReShare Store Armáda spásy přejímá z Armády spásy z Holandska, kde projekt velmi úspěšně funguje přes dva roky. „Nepůjde o klasický second hand. Chceme, aby prostředí obchodu bylo pro lidi přátelské, aby se u nás cítili dobře. Budeme zároveň jakýmsi kontaktním místem pro všechny, kteří budou potřebovat i radu nebo pomoc Armády spásy,“ vysvětlila strategii butiku mluvčí Armády spásy Pavla Vopeláková.

Karel (37): Díky práci opět žiju

Pan Radek (37) pracuje v obchodě na skladě. Pan Radek (37) pracuje v obchodě na skladě. | Armáda spásy

Hlavním účelem projektu je produkovat zisk za účelem dofinancování sociálních aktivit Armády spásy. „Nedílnou součástí je i vytváření pracovních míst pro znevýhodněné osoby na trhu práce,“ dodala Vopeláková. Zaměstnán je tady i třeba pan Radek (37) z Prahy, bývalý klient Armády spásy, který byl od 18 let na ulici.

„Ve skladu ReShare jsem zodpovědný za třídění šatstva. Díky této pracovní příležitosti jsem začal opět normálně žít. Po tom všem, čím jsem si v minulosti prošel, dnes cítím, že můj život nabírá opět smysl a řád. Našel jsem si přítelkyni, máme společně byt a v lednu příštího roku čekáme rodinu,“ řekl šťastně.

Cílem Armády spásy je do roku 2020 provozovat v České republice 30 obchodů a 10 na Slovensku. Ty mají zaměstnávat také klienty organizace, kterých už loni pracovalo 241.

mrazkova@tiscali.cz ( 27. ledna 2018 21:19 )

Tak to je super, second handy mám moc ráda a tenhle na fotkách vypadá fakt dobře Většinou z nich teda objednávám na internetu, ale nejradši mám https://www.onlinesekac.cz/ Moc se mi líbí to, že tam mají u zboží uvedené i rozměry, takže se prakticky nemůže stát, že byste se do něčeho nevešli.

Zobrazit celou diskusi