Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Bruselu zadrželi „pomateného“ atentátníka. Chystal se do nákupního centra

Autor: ČTK - 
21. června 2016
08:39

Belgická policie zadržela v úterý ráno před nákupním střediskem City 2 v centru Bruselu podezřelého muže, který předtím zavolal a sdělil policii, že má sebevražedný pás s trhavinou. Informovala o tom bruselská prokuratura. Bezpečnostní zdroje poté řekly agentuře Reuters a místním médiím, že se žádné výbušniny u muže nenašly. Podle belgických médií se tak asi jedná o čin psychicky narušeného muže.

Poplach policie spustila kolem 5:30 SELČ. U zatčeného se podle prokuratury našlo „něco, co by skutečně mohlo být pásem s výbušninami“. Podezřelý předmět zkoumali pyrotechnici. Podle bezpečnostních zdrojů Reuters a stanic RTL a VTM se nenašla žádná výbušnina.

Početné bezpečnostní síly po dobu poplachu uzavřely okolí nákupního střediska na ulici Rue Neuve a některé vstupy do nedaleké stanice metra Rogier, která ale zůstala v provozu. Komplex obchodů obchodů City 2 leží necelý kilometr od hlavního bruselského Velkého náměstí (Grand-Place).

Kvůli incidentu se sešla krizová rada v čele s belgickým premiérem Charlesem Michelem. Šéf kabinetu kvůli tomu zrušil plánované ranní vystoupení v rozhlase.

V Belgii stále platí třetí ze čtyř stupňů ohrožení teroristickým útokem. Třetí stupeň znamená, že ohrožení je „vážné, možné a pravděpodobné“, ale nikoli bezprostřední.

Mimořádná bezpečnostní opatření v zemi platí od listopadových útoků v Paříži, při kterých převážně francouzští a belgičtí džihádisté zabili 130 lidí. Obavy z terorismu v zemi oživily březnové sebevražedné atentáty islamistů v Bruselu, při kterých na letišti a v metru belgické metropole zahynulo 32 lidí.

anno ( 21. června 2016 10:10 )

Všichni atentátníci jsou psychicky nemocní, zatímco generálové NATO a USarmy jenž zabyli stisícekrát více lidí v boji o "demokracií" jsou naopak psychicky na vysoké úrovni???!!!!

marti33 ( 21. června 2016 10:04 )

Když arabáči terorizují evropany - tak media okamžitě napíší= zřejmě šlo o psychicky nemocného člověka. Kdyby to bylo naopak, tak by to byly neonacisti ultrapravice atp

Zobrazit celou diskusi