Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Houby ročně dostanou do nemocnic 400 lidí. Jak poznáte otravu?

  • Autor: ula - 
    16. 6. 2016
    06:19

    Češi jsou národ vášnivých houbařů, potvrzují to i naši čtenáři, kteří posílají svoje „úlovky“. Na řadě míst v Česku houby rostou, a tak do lesů vyrážejí nejen znalci, ale i ti, kdo se v houbách příliš nevyznají. Ročně se houbami přiotráví 400 lidí. První letošní otravu zaznamenali záchranáři na Kolínsku, kde se manželé přiotrávili hřibem satanem. Žena skončila na jednotce intenzivní péče. Víte, jak se podobnému zážitku vyvarovat a jak vůbec otravu houbami rozpoznat?

  • 1.Houby rostou!

    „Je mi 72 let a na houby chodím od 5 let. Ještě dnes, když zavřu oči, vidím ten košík hřibů smrkových, které jsem našel,“ popsal nám pan Josef svoji dlouholetou vášeň.

     

    Houbaři už vyrážejí do lesů od začátku května. A jak potvrdil  Jan Borovička z České mykologické společnosti, na řadě míst rostou. Ovšem další vývoj závisí na srážkách a teplotách. S ohledem na srážkovou mapu Českého hydrometeorologického ústavu Borovička uvedl, že houby nyní budou růst spíše například na Příbramsku nebo v jižních Čechách. V okolí Prahy a dolním Posázaví se naproti tomu houbařům zřejmě moc dařit nebude. „Je celkem teplo a tam, kde pršelo, je dost vláhy,“ popsal nynější situaci. Z letních druhů lze najít pravé hřiby, třeba hřiby dubové v listnatých lesích, časté jsou hřiby kováře. „To je zatím houba letošní sezony, těch nálezů je hlášeno hodně ze všech možných míst,“ řekl Borovička. U muchomůrky růžovky upozornil na možnou záměnu s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou.


    Ročně se houbami přiotráví 400 lidí a 4 lidé otravu nepřežijí. Štěstí měl manželský pár z Kolínska, který si spletl prudce jedovatý hřib satan s jedlou houbou. Mužův stav nebyl vážný, žena skončila na jednotce intenzivní péče. Při otravě hraje obrovskou roli čas. Čím dříve vyrazíte k lékaři, tím větší máte naději na záchranu života.

    Pan Josef sbírá houby od pěti let. Pan Josef sbírá houby od pěti let. | Čtenáři Blesku


  • 2. Jak se vyhnout otravě?

     

    • Sbírejte pouze houby, které dobře znáte.
    • Při sebemenší pochybnosti nechte houbu být.
    • Nesbírejte příliš staré houby, v nichž už začaly hnilobné procesy.
    • Nesbírejte příliš mladé plodnice, u kterých nejde druh bezpečně poznat.
    • Syrové houby neochutnávejte před dětmi.
    • Hlídejte pečlivě při sběru malé děti, aby samy nějakou houbu neochutnaly.
    • Houbové jídlo dětem nenuťte. I nezávadné houby jsou pro ně špatně stravitelné.
    • I jedlé houby tedy mohou být zdraví nebezpečné, pokud je skladujeme v igelitovém sáčku, kde se během jedné až dvou hodin zapaří.
    • Houby vždy dostatečně dlouho tepelně upravujte.

    Houby rostou, potvrzují čtenáři Blesku. Houby rostou, potvrzují čtenáři Blesku. | Čtenáři Blesku

     

  • 3.Čím dřívější příznaky, tím mírnější otrava

    Mezi nejčastější příznaky otravy patří zvracení, později průjmy. Zvracení i průjmy se mohou opakovat 10- až 20krát. U některých hub se zvracení ani
    průjmy nemusí objevit, protože toxiny působí hlavně na mozek, na psychiku. Cítíme se jako opilí nebo máme halucinace.


    Máte podezření na otravu?  Zajistěte zbytky požitých hub, pokrm nebo i zvratky. Není na škodu, vezmeme-li si několik tablet živočišného uhlí, které zapijeme černým čajem. Nepřijde-li zvracení spontánně, zkusíme ho vyvolat mechanicky či požijeme lék vyvolávající zvracení. Pomůže i slaná voda. Je vhodné příznaky konzultovat s toxikologem, který doporučí návštěvu lékaře nebo nemocnice. Ve většině případů doktoři kontaktují specialistu na otravy houbami a zašlou zajištěný materiál, případně odebranou krev či moč, k analýze na specializované pracoviště.

     

    Co dělat při akutní otravě, se dozvíte v Toxikologickém informačním
    středisku.



    Čím dříve se příznaky projeví, tím mírnější průběh otravy bude. Objeví-li se příznaky otravy po 8 až 12 hodinách, mnozí si již neuvědomí, že měli houbový
    pokrm. Lékař by měl cílenými otázkami odhalit dobu požití takového pokrmu. Je lépe navštívit lékaře s průběhem somatických obtíží dosud nejasných než čekat, až se otrava v plné síle projeví.

    Houby rostou, potvrzují čtenáři Blesku. Houby rostou, potvrzují čtenáři Blesku. | Čtenáři Blesku

  • 4.Zákeřná muchomůrka zelená


    V Česku dochází nejčastěji k požití muchomůrky zelené a hub jí příbuzných. Tato otrava má dlouhé bezpříznakové období od zkonzumování jídla, kdy člověka nepostihují žádné zdravotní potíže (tato doba je různě dlouhá – od 6 do 24 hodin). První příznaky jsou prudké bolesti břicha, průjmy a zvracení. Přidávají se i problémy s močením. Tato fáze trvá opět několik dnů. Pokud člověk pravidelně nedoplňuje tekutiny, dochází k selhání ledvin a jater kvůli nahromaděným toxinům v těle. Přibližně pětina lidí z otrávených do dalších dvou dnů zemře. Jako kritický pro přežití odborníci uvádí pátý den od snědení houby. Pokud člověk tuto otravu přežije, často dochází k trvalému poškození ledvin a jater.

    Muchomůrka zelená Muchomůrka zelená | Shutterstock.com

  • 5.Čím houby zapít?

    Alkohol se nedoporučuje. Ve spojení s houbami by mohl podráždit slinivku a také prodlužuje dobu trávení hub. Nemáme-li však potíže s trávením a jde-li o jedlé houby, sklenka piva neublíží. Lepší je čaj. A pozor – v případě podezření na otravu a při nevolnosti nepijte mléko, tělu to neprospěje, naopak se v zažívacím traktu srazí. A není důkaz o tom, že by zmírnilo účinky jedů, jak se tradovalo. To samé platí o alkoholu v případě podezření na otravu, který by účinky toxinů mohl zesílit, navíc zhorší i dehydrataci. Podobné je to i s kávou.

    Houby rostou, potvrzují čtenáři Blesku. Houby rostou, potvrzují čtenáři Blesku. | Čtenáři Blesku



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi