Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi lámou rekordy ve sbírání lesních plodů. Loni si natrhali za 6 miliard

Autor: Mii - 
16. června 2016
13:58

Češi byli v loňském roce aktivní sběrači lesních plodů. Hub, borůvek a jiných poživatin si z lesů odnesli celkem 40,2 tisíce tun v hodnotě téměř 6 miliard korun. To je o něco více než 38,3 tisíce tun v hodnotě 5,85 miliardy korun, které nasbírali v roce 2014. Uvádějí to statistiky České zemědělské univerzity v Praze.

Lesních plodů Češi loni nasbírali nejvíce od roku 1994, kdy se statistiky začaly vést. Tato záliba je však jen českou specialitou, v západní Evropě podobné zájmy lidé nemají. Lesní plody sbírají ve velkém ještě Slováci, Poláci, Ukrajinci a Rusové.

Žebříčku vévodí houby. Češi jich loni nasbírali 21,4 tisíce tun v hodnotě 3,52 miliardy korun. 

Kolik si Češi odnesli domů borůvek a malin? A zamává se statistikami letošní úroda hub? Čtěte ZDE.

Jak intenzivní byl sběr na jednotku plochy lesa nelze přesně uvést, mezi kraji existují značné rozdíly. To je způsobeno počtem obyvatel připadajících na jednotku výměry lesní půdy. „Výrazně nadprůměrné množství lesních plodin na jednotku plochy je sbíráno na území Středočeského kraje, což je dáno vlivem blízkosti Prahy,“ dodává Luděk Šišák z České zemědělské univerzity v Praze.

Letošní sezóna sběru je již v plném proudu. Řada míst v České republice hlásí hojnou úrodu hub, nalézt lze také například lesní jahody. Záchranáři vyjížděli i k první otravě houbami, kdy manželský pár z Kolínska ochutnal hřib satan.

djaba ( 16. června 2016 22:31 )

A maximální pokutu za vstup do lesa .I třeba vlastního . My vás Čecháčci naučíme , svoloči .

djaba ( 16. června 2016 17:41 )

 Zdanit .50ti procenty .

Zobrazit celou diskusi