Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Chcete znát aktuální uzavírky? Smůla, nový informační portál v autě nespustíte

Autor: Matěj Smlsal - 
2. června 2016
06:10

Nový portál, který informuje o všech aktuálních i plánovaných uzavírkách na silnicích v Česku, spustilo Ředitelství silnic a dálnic teprve nedávno. Lidé ho ale okamžitě zkritizovali. Mimo jiné proto, že nejde otevřít v mobilech či tabletech, takže pokud řidiči nevozí v autě počítač, informace se z něj nedozvědí. Navíc www adresa je nezapamatovatelná, má 73 znaků.

Portál slouží například lidem, kteří plánují jet na dovolenou. Vidí na něm spoustu teček a čárek, které po rozkliknutí prozradí, jak je uzavřený úsek dlouhý a do kdy bude neprůjezdný. Podle toho si mohou naplánovat objízdnou trasu.

Lidé ale novinku kritizují. „Přes mobil nefunkční = k ničemu,“ stěžuje si například Martin Bedy na Facebooku pod statusem ministerstva dopravy, které o novince pro řidiče informuje.

Proč je nový webový portál ve Flashi, který je prakticky mrtvou technologií, která navíc na mobilech a tabletech nefunguje?“ ptá se také Pavel Dvořák.

Právě na nefunkčnost v mobilech a tabletech si lidé stěžují nejvíce. A proč v nich nejde portál otevřít? Může za to fakt, že běží přes aplikaci Adobe Flash Player, která si s mobilními zařízeními nerozumí. Navíc už od loňska se mluví o tom, že Flash celkově skončí.

Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale nevadí, že portál nejde v mobilech ani tabletech spustit. „Tento portál není určený ‚řidičům do auta‘. K tomu jsou www.dopravniinfo.cz a především z toho odvozená mobilní aplikace, kterou nabízíme ke stažení zdarma. Geoportál je určený především pro státní správu, policii, formy v oblasti autodopravy, zásobování, obce a podobně…,“ sdělil Blesk.cz mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Například ministerstvo dopravy ale portál prezentuje na Facebooku jako určený pro řidiče.

WWW adresa má 73 znaků

Lidé se zároveň pozastavují nad URL adresou. Samotná www.geoportal.jsdi.cz totiž nefunguje. Při ní se zobrazí error, tedy chyba.

Při zadání adresy www.geoportal.jsdi.cz se zobrazí chyba. Při zadání adresy www.geoportal.jsdi.cz se zobrazí chyba. | Reprofoto

Lidé musí namačkat do slova a do písmene toto: http://geoportal.jsdi.cz/flexviewers/Silnicni_a_dalnicni_sit_CR_uzavirky/. URL má tedy 73 znaků.

Opravdu to někdo bude přepisovat?“ ptá se na Facebooku Tomáš Bláha. Mluvčí ŘSD Rýdl slíbil, že (ne)funkčnost krátké verze adresy prověří. Poté bez dalších podrobností odpověděl, že adresa se 73 znaky „je adresou jedné z aplikací provozovaných na stávajícím geoportálu“. Nic tedy zřejmě měnit neplánují.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi