Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zubařské žně: Lékaři vydělávají na dentální hygieně. Chtějí ji tisíce lidí

Výhodný byznys zubařů? Na dentální hygienu chodí měsíčně až tisíc lidí. (Ilustrační foto)
Výhodný byznys zubařů? Na dentální hygienu chodí měsíčně až tisíc lidí. (Ilustrační foto)  (Autor: scom)
Autor: sou, ČTK - 
20. května 2016
19:42

Z dentální hygieny se pro zubaře stává velice výdělečný byznys. Podle statistik společnosti Slevomat se každý měsíc prodá až tisíc zákroků u dentálních specialistů. Zatímco ještě před pěti lety bylo možné vybírat jen z několika nabídek, aktuálně je každý měsíc v portfoliu slevového portálu několik desítek hygieniků. Přitom i zubaři podobně jako praktičtí lékaři čelí problému ve věkové struktuře. Zhruba třetina dentistů je starší 60 let.

Zatímco ještě před deseti lety o dentální hygieně mnoho Čechů pořádně nevědělo, v současnosti je to jedna z nejvíce rozvíjejících se služeb na trhu. Například v Praze je dentální hygiena jedním z ukazatelů, které potvrzují rostoucí trend obliby spojený s péčí o zevnějšek. Vyplývá to ze statistik společnosti Slevomat. 

„Služby spojené s péčí o zevnějšek zažívají žně. A zubaři do této kategorie rovněž spadají. Díky tomu prodáváme každý měsíc až jeden tisíc zákroků u dentálních specialistů,“ potvrzuje ředitelka největšího tuzemského slevového portálu Marie Chytilová. Dlouhodobě rostoucí poptávce odpovídá i zvýšený počet takto specializovaných ordinací.

Stomatologové: Stát upřednostňuje nemocnice, zubní lékařství ohroženo 

Zatímco ještě před pěti lety bylo možné vybírat jen z několika nabídek, aktuálně je každý měsíc v portfoliu slevového portálu několik desítek hygieniků nejen z hlavního města. Přitom zubaři čelí podobnému problému ve věkové struktuře jako praktičtí lékaři. Zhruba třetina jich je starší 60 let a navíc je pro ně problém i elektronická evidence tržeb. Na nedávné schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem to uvedl prezident České stomatologické komory Pavel Chrz. 

Zubní lékařství jako převážně ambulantní sektor je podle Chrze aktuálně ohroženo zejména tím, že stát upřednostňuje nemocnice před ambulancemi. Projevuje se to v úhradách od zdravotních pojišťoven i ve znění zákonů. Ambulance jsou přitom platným a důležitým prvkem systému zdravotnictví, mimo jiné proto, že jsou pacientovi blíže a jejich služby jsou podle něj v porovnání s lůžkovými zařízeními levnější. 

Stejně jako o zevnějšek, i o chrup nejvíce pečují ženy 

I tak ale zubní péče patří dlouhodobě mezi nákladnější lékařské zákroky a ani dentální hygiena není v tomto ohledu výjimkou. V hlavním městě se standardní plná cena jednoho sezení pohybuje kolem jednoho tisíce korun. Průměrná cena se pohybuje mezi 700 až 800 korunami. 

Stejně jako u jiných služeb spojených s péčí o zevnějšek, tak o svůj chrup nejvíce pečují ženy. „Na dentální hygienu se objednávají ženy třikrát častěji než muži. Mezi zákazníky je pak nejvíce zájem mezi mladými ve věku 25 až 34 let. Společně s kategorií od 25 do 44 let tvoří drtivou většinu zákazníků, žen je přitom dvakrát tolik co mužů,“ uzavřela Chytilová. 

ellenic ( 23. května 2016 00:01 )

aaobcanka Máš pravdu, něco podobného vidím i u nás. Zaplatila jsem 24 000 Kč, za zvýšení dásní na obou stranách po 2 cm šířky, bílé plomby mám na zubech jako hlavičky u zápalek, s pláčem jsem odcházela domů a barva můstků rozhodně není bílá. Známá má nové můstky nahoře i dole krásně bílé, celkem za 17 000 Kč. Dnes jsou zubaři páni, když jsem chtěla nové zuby, tak mi pan doktor odpověděl, že kořeny mám dobré .

aaobcanka ( 21. května 2016 03:24 )

Zubaři jsou zlatokopové, resp. zejména ti, kteří mají ordinace ve svých megalomanských zubních centrech. Ti se stali dávno stamilionáři. Na poliklinikách jsou slušnější, levnější. Jinak se vám dnes snaží zubní "tuneláři" zuby vyrvat, aby vám následně vnutili implantáty za cca 28 000 - 33 000 Kč/ks. Navíc vás nutí k hygienistce za cca 1 000 Kč/zákrok. Jsou to novodobí zloději v bílých pláštích.

Zobrazit celou diskusi