Příplatek za nespolupracující dítě: 800 korun. Tato položka byla ještě donedávna součástí ceníku zubní ordinace Magic Smile na Karlově náměstí.

Jakmile se o ni ale začal zajímat portál Lidovky.cz, zbylo po ní jen bílé políčko. V jakém případě si lékař osm set korun účtoval, nebyl nikdo schopný říct. „Předala jsem váš e-mail doktorovi, nyní ale ordinuje a nevím, kdy se k němu dostane,“ opakovala recepční po dva dny bez nějakého výsledku.

Pojem nespolupracující dítě překvapil Českou stomatologickou komoru (ČSK) i resort zdravotnictví. „Dosud jsme se s podobným případem nesetkali a k tomu, který popisujete, se nemůžeme vyjádřit. Z ceníku není patrné, co se za tímto poplatkem skrývá. Nevíme, zda jde pouze o úhradu za časovou ztrátu nebo jde o přítomnost anesteziologa a medikamentózní přípravu malého pacienta před zubním zákrokem,“ uvedla tisková tajemnice ČSK Zina Sladkovská.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová upozornila, že „pokud jde o poskytování služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění, nelze od pojištěnce vyžadovat žádnou další úhradu“.