Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klíště vás nenakazí jen boreliózou a encefalitidou. Co ještě můžete „chytit“?

  • Autor: ula - 
    7. 5. 2016
    05:00

    Právě tento víkend je pro klíšťata obzvlášť příznivý. Vyšlo proto varování před jejich silnou aktivitou, která obsadila nejvyšší stupně celé škály. Pro sobotu platí stupeň devět, pro neděli dokonce nejnebezpečnější stupeň – desítka. Klíšťata navíc přenášejí více infekčních nemocí než jen dvě nejznámější, jako je borelióza a encefalitida. Nakazit vás může nejen přisáté klíště na vaší vlastní kůži, nemoc se může přenést, i když budete neopatrně vyndavat klíště někomu jinému – třeba i psovi. Jaké infekce vám může tento malý, ale zákeřný tvor způsobit?

  • 1.Jak poznat nakažené klíště?

    Klíště přenášející encefalitidu nebo boreliózu má hnědý zadeček, může mít různou velikost podle svého stádia vývoje. Bez ohledu na rozměr však všechny tyto formy mohou obsahovat viry nebo bakterie.

    Navíc klíšťata nepřenášejí jen boreliózu a encefalitidu. Některé jsou dobře léčitelné, ale mohou vám způsobit nepříjemné komplikace. Jaké to jsou?

    Kde na vás číhají?

    Klíšťata vyžadují zpravidla vysokou vlhkost vzduchu, stejně jako většina roztočů. Proto se nejvíce vyskytují v lesích s nižším podrostem a s větším množstvím travin a kapradin, na okrajích lesů, v křovinách a vlhkých loukách v okolí řek a potoků. Klíšťata se v přírodě vyskytují do výšky kolem jednoho metru. Naopak není pravda, že padají ze stromů.

    V době, kdy mají zvýšenou aktivitu, se ale mohou vyskytovat i v městských parcích. Nakazit vás může nejen přisáté klíště, ale i pokud jej vyndaváte někomu jinému – i svému domácímu mazlíčkovi.

    „Při manipulaci s klíštětem je nákaza možná, vloni bylo v Česku takových případů prokazatelně minimálně šest,“ řekl Blesk.cz Rastislav Maďar z Centra očkování a cestovní medicíny Avenier.

    Klíšťatům vyhovují listnaté stromy. Klíšťatům vyhovují listnaté stromy. | Profimedia

     

  • 2.Erlichióza (anaplazmóza)

    Infekční nemoc, která je rozpoznaná u člověka nově. Dříve se předpokládalo, že je infekční jen pro psy, vysvětluje lékař.

    Zanedlouho po kousnutí klíštětem se u postižených jedinců objevují horečky doprovázené bolestí kloubů a svalů a v některých případech i vyrážkou. Nemocnému se zvětší mízní uzliny, může trpět i bolestmi břicha a zvracením.

    Erlichióza je nebezpečná zejména pro těhotné ženy, neboť napadá bílé krvinky a může způsobit poškození plodu. Závažný průběh choroby může i u ostatních jedinců způsobit lokální ochrnutí nebo dokonce smrt. Erlichióza je velmi dobře léčitelná pomocí antibiotik.

    Nasáté klíště Nasáté klíště | Profimedia

  • 3.Babezióza

    Babeziózu způsobuje parazit, který vyvolává nemoc především u imunitně oslabených osob. Napadá a ničí červené krvinky. Barvený krevní nátěr pod mikroskopem připomíná malárii. Tato nemoc bývá často doprovázená lymeskou boreliózou.


    Vedle příznaků podobných chřipce další symptomy vyplývají ze vzniklé anémie – zvětšení jater a sleziny, žloutenka, dušnost, zvýšené jaterní testy, tmavá moč. Léčba je možná antibiotiky.

    Klíšťata přenášejí řadu infekcí. Klíšťata přenášejí řadu infekcí. | Profimedia

  • 4.Bartonelóza

    Vzácněji se vyskytující bakteriální infekce přenášená klíšťaty i blechami, zejména z koček a psů. Projevuje se hlavně u imunitně oslabených osob a lidí žijících v horších hygienických podmínkách. V místě přisátí vzniká tmavý strup, zvětší se okolní mízní uzliny s následnou horečkou doprovázenou bolestí hlavy, očí, svalů, kloubů a zad. I tuto infekci lze léčit antibiotiky.

    Klíště Klíště | Shutterstock

  • 5.Rickettsióza

    Rickettsiózy představují skupinu bakteriálních nákaz, kterou přenáší z ptáků a hlodavců různé druhy klíšťat, ale i blechy, vši a štěnice. V místě vstupu infekce na kůži se vytvoří strup, další příznaky zahrnují horečku, vyrážku, kašel, až zánět plic, zápal mozkových blan a šokový stav. Léčba je antibiotická.

    Malý, ale nebezpečný tvor Malý, ale nebezpečný tvor | Shutterstock.com

  • 6.Klíšťová encefalitida

    Po inkubační době, která trvá zpravidla 7–14 dní, nastupují chřipkové příznaky, které jsou často velmi nespecifické. Objevit se mohou různě intenzivní bolesti hlavy, kloubů a svalů či horečky. Tyto příznaky brzy vymizí. Záhy však nastupují projevy závažnější: infekce se dostává do různých částí mozku a způsobuje silné bolesti hlavy, zvracení či světloplachost.


    Pokud choroba není včas podchycena, může dojít k obrně, poruchám sluchu, a dokonce k zástavě životně důležitých funkcí. Proti encefalitidě se můžete nechat očkovat mimo hlavní klíšťovou sezonu. Vakcína také představuje jedinou možnost účinné prevence. Léky na tuto nemoc totiž v současné době neexistují. Očkování proto rozhodně zvažte!

    Klíště se na vás může přisát i v parku. Klíště se na vás může přisát i v parku. | archiv Blesku

  • 7.Lymeská borelióza

    Onemocnění probíhá ve třech fázích. První je pozorovatelná několik dnů až týdnů po infekci a symbolizuje ji červená skvrna s bílým středem v místě, kde bylo klíště přisáto. Doprovázet ji mohou bolesti hlavy, zvracení nebo horečka. Druhá fáze se projevuje bolestmi kloubů, svalů a vznikem otoků, méně často pak nervovou obrnou. Třetí fáze je již životu nebezpečná. Přichází i několik let po infekci a může vyústit až v zánětlivá onemocnění mozku, míchy či srdce.


    Proti borelióze neexistuje účinná očkovací látka. Naprosto nezbytné je proto včasné podchycení nemoci a okamžité zahájení léčby antibiotiky! Pokud jsou léky nasazeny brzy, obejdete se obvykle bez větších komplikací. Přechodně může přetrvávat únava či bolesti hlavy.

    Přisáté klíště Přisáté klíště | Profimedia

naidka ( 7. května 2016 09:47 )

Marja, ono to zní jak reklama. Jestli to jde, mažu slovo "doporučuji".

naidka ( 7. května 2016 09:25 )

Klíšťáci jsou holt hajzlíci. Dalo by se říct, že v posledních letech jsou infekčnější a infekčnější. Loni a předloni jsem od nich měla boreliózu, ale díky tomu, že jsem zpozorovala včas skvrnu (velikosti mexického dolaru ), včas jsem nasadila antibiotika a neměla jsem žádné komplikace. Horší by bylo, kdyby klíště štíplo do místa, kam si běžně nevidíte, třeba vzadu za krk nebo na záda. Nejvíc jsou postiženi pejsci a pro ty mám vyzkoušený a doporučuji nový přípravek Bravecto. Je to ochucená tableta a skutečně zabírá. Výrobce uvádí dobu účinnosti 2 měsíce, ale můžete být v klidu celou sezónu, klíšťata u vašeho hafíka nebudou mít sebemenší šanci.

Zobrazit celou diskusi