Drobný roztoč sametka je svou velikostí menší než příbuzné klíště. Hlavní město má tu smůlu, že právě na jeho území je aktivita sametek nejvyšší v celé republice. „Sametky jsou u nás rozšířeny převážně v Praze a jejím okolí, v jiných lokalitách jsou spíš výjimečně,“ prozradil odborník – veterinář Samuel Evinic z pražské kliniky MetropoleVet.

Tento drobný parazit napadá zejména drobné savce pouze ve svém stadiu larvy. Dospělí jedinci se podle odborníků pohybují v půdě, kde kladou vajíčka. „Koncem léta a začátkem podzimu se z vajíček při teplém a vlhkém počasí líhnou larvy,“ vysvětluje Samuel Evinic.

620247:full:true:true

Kromě drobných savců sametky nepohrdnou ani kočkou nebo psem, napaden může podle specialistů být také člověk. Larvy mají oranžové až červené zbarvení a dorůstají velikosti do půl milimetru.

Zvenčí rozkládají kůži napadeného

Namísto krev sajících klíšťat tato havěť požírá přímo kůži svého hostitele. „Do kůže vstřikují trávicí šťávy, které kůži natráví a sametky ji pak nasají jako tekutinu, což je pro pacienta silně bolestivé,“ říká veterinář.

Sametka tráví kůži svého hostitele zvenčí.
Autor: Infografika Blesk

U psa takového parazita nejčastěji naleznete v meziprstí, kolem očí a uší, v okolí konečníku a v podpaží. Kočky mohou sametku mít také na svém ocasu. Napadené místo hostitele začne intenzivně svědět, bolet a zvířata si ve snaze zbavit se trápení vykusují meziprstí a často se až do krve škrábou.

Dobrou zprávou je, že sametky nepřenášejí žádné nemoci, jako je tomu u nebezpečných klíšťat. Potíže, které dokážou přivodit, jsou ovšem i tak velice nepříjemné.

 

Jak se před sametkou bránit?

„Sametky se vyskytují hlavně na křovinatých porostech nebo na trávě. S klíštětem si takového parazita nespleteme, protože velikost je rozdílná. Sametka je taková drobná krupička,“ uvedla v rozhovoru pro Český rozhlas veterinářka Lucie Skálová.

Podle odborníků se také sametky nacházejí v blízkosti ovocných stromů. Prevencí číslo jedna je tedy vyhýbání se místům, kde by se v Praze tito parazité mohli nacházet. Odborníci také radí pravidelnou prohlídku kůže u domácích mazlíčků. Člověka sametka napadá jen zřídka.

„Časné ošetření vede k rychlému ústupu příznaků onemocnění. Babské rady říkají, že stačí psa vykoupat v litru vody se lžící octu. Já bych vám však raději doporučil osvědčené veterinární antiparazitární přípravky. Nebojte se zeptat svého veterináře,“ uzavírá téma Samuel Evinic.

Fotogalerie
4 fotografie