Městská část Praha 8 na celém území instalovala celkem osm těchto stavení pro hmyz. V květnu neznámý žhář vypálil první hmyzí hotel, ten druhý, který stál nedaleko Základní školy Burešova, se stal terčem nesmyslného vandalství nedávno, a to během posledních červencových .

„Hmyzí hotel bude nahrazen novým, pravděpodobně v jiné lokalitě,“ potvrzuje informaci mluvčí městské části Anna Patočková. Podle ní se hořící hmyzí hotel nejprve snažil uhasit místní obětavý občan, ale oheň byl nad jeho síly. Plameny zkrotili až přivolaní hasiči. Policie po zatím neznámém pachateli pátrá.

Vypálené hmyzí hotely radnice postupně obnoví.
Autor: Facebook/Zuzana S.

„V okolí se bohužel nenachází kamerový systém, který by mohl zaznamenat pachatele tohoto činu. Proto bude velice obtížné žháře dohledat. Pokud by měl kdokoliv informace ohledně toho, kdo mohl požár založit, nechť kontaktuje Policii České republiky,“ dodává k tématu Patočková.

„Je to nepochopitelné barbarství. Lidé mají hmyzí hotely velice rádi a máme na ně jen pozitivní ohlasy. Zničený hmyzí hotel v dohledné době nahradíme,“ uvedla radní pro životní prostředí Anna Kroutil (ANO).

Kde budou hotely nově stát?

První náhradní hotel má radnice instalovat v širším areálu Základní školy Mazurská během září. Nové místo pro hmyzí hotel v Kobylisích radní stanoví do konce prázdnin.

Hotely radnice pojistila

Po zkušenosti s prvním žhářským incidentem z letošního jara se místní úřad rozhodl, že malé stavby pro brouky a další tvory nechá pojistit. První hmyzí hotel žhář vypálil u dětského hřiště U Pentlovky v Bohnicích. Tento útok proběhl krátce po instalaci hotelu, takže hmyz se v něm ještě nestihl zabydlet.

„To už se bohužel nedá říci o aktuálně zničeném hmyzím hotelu v Kobylisích. Vandal tam způsobil újmu nejen občanům Prahy 8, zejména dětem, které hmyzí hotely milují, ale mohl ohrozit i některé vzácné druhy hmyzu, které se v naší městské části vyskytují,“ uzavírá téma Anna Patočková.