„O vzniklé situaci víme, právě se ze strany městské části řeší. Došlo k ní během uplynulého víkendu,“ prozradila v pondělí 25. července redakci Blesk.cz mluvčí místního úřadu Anna Patočková. Pokud se událost potvrdí, bude se podle mluvčí jednat už o třetí zapálený hmyzí hotel na území Prahy 8.

Radnice městské části přitom nechala speciální příbytky pro hmyz nainstalovat teprve letos na jaře. Tento konkrétní hotel je umístěn nedaleko Základní školy Burešova u rybníčku na křižovatce ulic Žernosecká a Famfulíkova v Kobylisích. „Říkala jsem si, za jak dlouho to někdo zničí, a už je to tu,“ uvádí na sociální síti u fotografie, pod kterou vznikla vášnivá debata, místní obyvatelka Jana S.

První případ zapáleného hmyzího hotelu v Praze 8 se stal na jaře.
Autor: Martin Přibyl

„Už zase?“ nestačí se v diskusi pod fotografií divit Jiří R. „V Čimicích to taky někdo spálil,“ dodává nespokojeně další místní obyvatel Alois Ch. K rozzuřenému davu se svým vyjádřením připojila také mluvčí městské části Praha 8 Anna Patočková. Podle ní je takové chování vandalů bezohledné a nelidské.

Hasiči zatím věc neřešili

Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy žhářství kolem hmyzích hotelů v Praze 8 řešil v minulých měsících, o nově vzniklém problému však hasiči informováni nebyli. „O případu nově vyhořelého hmyzího hotelu na území Prahy 8 v současnosti nevíme,“ sdělila redakci Blesk.cz mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

Hmyzí hotel je pro své okolí velice prospěšný.
Autor: Daniel Vitouš

Hmyzí hotely pomáhají svému okolí

Hmyzí hotely jsou přístřešky z různých materiálů, které poskytují útočiště pro brouky a další tvory. Taková stavení jsou prospěšná pro nejbližší ekosystém. Hmyz se při vybudování hotelu odmění opylováním zeleně v blízkém okolí, navíc přirozeným potravinovým řetězcem může do takových míst přilákat ptáky, kteří se jím živí.

Zvýšený výskyt ptactva v dané lokalitě potom napomáhá celkovému úbytku nežádoucích škůdců, což ocení zejména zahrádkáři.