Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabiják cyklistů „dooring“ na vlastní kůži: Co dělat, aby se vám vyhnul?

Autor: Matěj Smlsal - 
5. května 2016
05:01

Dooring, neboli situace, kdy řidič zaparkovaného auta náhle otevře dveře a cyklista do nich narazí, může mít fatální následky. Koncem dubna takto zemřel 56letý muž, který jel na kole v Brně. Redaktor Blesk.cz vyzkoušel, jak je dooring nebezpečný. Přitom k němu dojít nemusí, když budou cyklisté i řidiči dodržovat několik pravidel.

Pokud jedete na kole, měli byste se držet minimálně metr od parkujících aut. Jakmile jste blíž, hrozí, že když řidič náhle otevře dveře, nestačíte se vyhnout.

Nejpravděpodobnější pak je, že po nárazu přeletíte přes dveře a dopadnete na silnici. Jede-li za vámi navíc auto, může se stát, že mu vpadnete přímo pod kola.

Ještě větší odstup si držte od parkujících aut, když jedete z kopce. „Tam je ideální mít vzdálenost jeden a půl metru,“ řekl Blesk.cz Vratislav Filler ze sdružení Auto*Mat.

A pozor si dejte i na cyklopruhy. Ty nejsou zrovna bezpečné, často totiž vedou hned vedle stojících vozů. Jezděte v nich tedy co nejvíc vlevo, nejlépe abyste měli řidítka nad bílou čárou.

Řidiči, mějte trpělivost

Cyklista, který zasahuje co nejvíce do vozovky, ale většinou vytáčí řidiče. Ti by však měli respektovat, že lidé na kole si chrání životy. „Pokud jedete za cyklistou, on o vás ví a na vhodném místě vás zpravidla pustí,“ uklidňuje expert ze sdružení Auto*mat.

Když cyklistu předjíždíte, nechte mu dostatečný prostor. Ideální je metr. „Úplně nejlépe uděláte, pokud přejedete do protějšího pruhu,“ dodává Vratislav Filler.

Podívejte se na reportáž, jak vypadá dooring v praxi:

Video  "Dooring" vás může na kole i zabít. Poradíme, jak se chovat  - Matěj Smlsal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

salto ( 5. května 2016 09:33 )

Nic proti cyklistům, ale většina z nich se chová na silnici jako pěkná verbež (kličkování mezi auty, jízda po chodnících a přechodech pro chodce atd., atd.)

naidka ( 5. května 2016 07:28 )

Dveřnink.

pekaaaros ( 5. května 2016 06:47 )

a proč? když už ani česnek není náš. cítíš se snad jako Čech?? To bys neměl. A když už jo, tak jen potichu. Jinak tě za chvíli někdo prohlásí za pravicového extrémistu. Dnes je jistější být Evropan, ale nejen tradiční, ale hlavně moderní - multikulturní. žádnej Čech! A když už jo, tak jen potichu. Doba je zlá. Taky tě můžou soudit za netoleranci. Takže hezky hláskuj po mně . Doo-ring. Ještě jednou Doo-ring!

odol ( 5. května 2016 05:18 )

Kolo je dost nebezpečná věc.Můj švagr jel na něm v obleku,něco měl s přední brzdou a jsk se sehnul,že se na to podívá,chytila se mu do kola kravata a nasledoval pěknej držkopád....

Zobrazit celou diskusi