Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zvířata protestují proti pokusům: Petici aktivistů může „podepsat“ i pes

Autor: sou - 
23. dubna 2016
17:40

Členové organizace Svoboda zvířat vyrazili do boje proti testování na zvířatech s originální myšlenkou. Po letech tichých protestů se totiž rozhodli přistoupit k petici, a to rovnou k takové, kterou mohou podepsat i domácí mazlíčci. Zapojit se může každý – jak finančním darem, tak jako dobrovolník.

Ochránci zvířat poukazují jak na etické, tak na vědecké aspekty pokusů na zvířatech. „Nejenže zvířata v laboratořích velmi trpí, protože testování zahrnuje např. pomalé dušení, násilné krmení, vdechování cigaretového kouře, nanášení dráždivých látek na kůži apod., ale problémem je i vědecká stránka věci – jak se znovu a znovu ukazuje, zvířata nemohou sloužit jako spolehlivý zdroj informací pro lidi,“ říká předsedkyně Svobody zvířat Barbora Bartušková Večlová.

Podle ní měla nedávná studie ukázat, že 95 % léků při klinických studiích na lidech selže i přesto, že testy na zvířatech dopadly velice slibně. Přitom jen v EU má být za tímto účelem použito ročně přibližně 12 milionů zvířat. V celosvětovém měřítku se pak odhaduje, že jde až o 115 milionů zvířat ročně.

Rozhodla se tak po letech „tichým protestů“ pro sepsání petice, kterou na internetu mohou podepsat nejen lidé, ale také jejich domácí mazlíčci. „Zvířata proti pokusům na zvířatech dosud protestovala marně, tato petice by to měla změnit. Lidé tak na petici uvádějí nejen své jméno, ale také jméno svého domácího mazlíčka. Petici lze nalézt na stránce www.petpetition.org,“ vysvětluje Bartušková.

K ochraně zvířat chtějí přilákat nové lidi

Cílem kampaně je upozornit na zbytečné pokusy na zvířatech a přilákat k ochraně zvířat nové lidi. „K tomu, aby počet zvířat v laboratořích klesal, potřebujeme pomoc co nejvíce lidí. Zapojit se může každý – ať už finančním darem nebo jako dobrovolník,“ dodává Bartušková.

Organizace Svoboda zvířat se tímto tématem zabývá již 21 let a usiluje například o to, aby se na zvířatech přestaly testovat čisticí prostředky.

Upozorňuje na fakt, že pouze třetina evropských států finančně podporuje vývoj alternativních metod, ačkoli jsou povinny tak dle evropské směrnice na ochranu pokusných zvířat činit.

Zobrazit celou diskusi