Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nebezpečná hračka pro děti: Prak, co střílí vražedné šípy, je k dostání na internetu

Autor: Etienne Bláha - 
14. dubna 2016
21:36

Dětský prak, nebo nebezpečná zbraň? Na internetu je k dostání obdoba dětské »hrachovky« – praku vyrobeného z balonku a hrdla PET lahve. Jenže tahle verze umí střílet šípy.

Dostat ránu z praku nebylo nikdy nic příjemného a každý radši stál na té správné straně oblíbené klukovské hračky. Z USA teď ale přichází možnost prak »vylepšit« tak, aby střílel šípy! Samotný prodejce dokonce nabízí na šípy nástavec. Podle jeho videa vyletí projektil rychlostí až 100 metrů za sekundu a poměrně lehce se s ním míří.

Nebezpečný výrobek lze sehnat velmi snadno. Na stránkách prodejce zaplatíte včetně poštovného 40 dolarů (asi 950 korun) a během několika dní vám přijde poštou. Problém je, že český stát nemá šanci prodeji zabránit.

„Výrobek samozřejmě může být nebezpečný, ale oprávněným dozorovým orgánem ke kontrole je příslušný úřad v USA. My ze zákona můžeme kontrolovat, zda český prodejce neporušuje zákon o ochraně spotřebitele, případně na základě podnětů spotřebitelů požádat příslušný orgán dozoru o spolupráci,“ uvedl pro Blesk mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Podle znalců může šíp způsobit smrt. „Pokud šíp váží jeden gram, přesahuje smrtící hranici v případě, že zasáhne životně důležitý orgán. Je to dáno velmi vysokou rychlostí střely,“ říká kriminalistický expert Jiří Strauss.

Děti si vyráběly již dříve z hrdla PET lahve a balonku svůj vlastní prak, z něhož se střílel hrách. Proto se hračce říkalo hrachovka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lobo100 ( 12. prosince 2020 20:01 )

Nějak nechápu,tento prak se prodává,minimálně čtyři roky na Wish.Uvádějí to jako pro rybáře na vrhání návnady a přitom součástí jsou podle výběru,ocelové kuličky,nebo šipky.

martinaa035 ( 30. května 2016 11:37 )

Šílenost, v životě bych to svým dětem ani neukázala, natož, abych jim to kupovala není nad starou dobrou klasiku – dřevěné vláčky https://www.agatinsvet.cz/vlackodrahy-sady-2

Shelby16 ( 14. dubna 2016 23:06 )

Ale tato hračka nepatří dětem ani teroristům do ruky !

Shelby16 ( 14. dubna 2016 23:04 )

Bůh žejhej Americe, ať žijí naší američtí přátelé, ochránci zeměkoule

dzery ( 14. dubna 2016 22:30 )

Zobrazit celou diskusi