Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišovi lidé i Chovanec už se pídí po penězích ulitých v daňových rájích

Autor: ČTK, zst - 
4. dubna 2016
17:35

Generální finanční ředitelství spadající pod ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO) bude studovat data z takzvaných Panama Papers. Dokumenty obsahují informace o politicích i podnikatelích, kteří využívali daňové ráje. Serveru iHNed.cz to řekl vedoucí oddělení mezinárodního zdaňování Vítězslav Kapoun, úřad o data požádal německé novináře. Podle informací České televize už navíc o prošetření požádal také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Policii ČR.

„Zabýváme se všemi podněty, které se k nám dostávají, a tyhle vypadají rozhodně zajímavě, takže se je chystáme pochopitelně vyhodnocovat. Stejně jako tomu bylo v podobných případech s daty ze Švýcarska nebo Lucemburska,“ řekl Kapoun.

A ke kauze se vyjádřil už i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj musí reagovat daňová správa a Finanční analytický útvar, na mezinárodní úrovni je třeba tlačit na likvidaci daňových rájů.

Na jedenáct milionů dokumentů v Panamě sídlící poradenské firmy Mossack Fonseca zveřejnilo v neděli několik předních světových médií. Údajně z nich vyplývá, jak firma pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti.

Společnost Mossack Fonseca se hájí, že za 40 let nikdy nebyla obviněna z kriminální činnosti. Zakládání offshoreových společností či působení politiků v jejich vedeních samo o sobě není ilegální.

Mezi stovkami osob a firem, jimž právní firma Mossack Fonseca údajně pomáhala v uplynulých letech obcházet daňové zákony založením jedné nebo více offshoreových firem, je podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku i 283 Čechů – podnikatelé Radovan Krejčíř a Petr Kellner.

Nejčastěji Češi schovávají své firmy na Seychely, kde pro ně Mossack Fonseca založila přes 800 firem. Následují Britské Panenské ostrovy, Bahamy, pacifický ostrov Niue, Panama nebo ostrov Samoa.

Mezi nejznámějšími zahraničními jmény jsou lidé z okolí Vladimira Putina, argentinský fotbalový mág Lionel Messi, islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson nebo ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Fotogalerie Nástěnka ostudy: Podváděli v daňových rájích? 24 fotografií

salto ( 5. dubna 2016 09:21 )

Ustanovil bych vyšetřovací komisi a v jejím čele by mohl stát "Íčko" Langr-to bychom čuměli

c_rutin ( 4. dubna 2016 23:18 )

Běž do háje, v blueboard.cz ankety si nastavíš náskok svého fafority.

metalista773 ( 4. dubna 2016 19:39 )

ANKETA.KOHO BUDETE VOLIT? http://volby2017.webnode.cz

rumrum ( 4. dubna 2016 19:20 )

proč havla a klause neco víš ?, poděl se, gross je jasnej 

fotrpjotr ( 4. dubna 2016 17:57 )

Uveřejněte je bez cenzury.

Zobrazit celou diskusi