Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vandal postříkal barvou desítky čínských vlajek. Po viníkovi pátrá policie

Autor: ČTK, tmp - 
26. března 2016
09:01

V noci na sobotu někdo barvou poškodil desítky čínských vlajek, které jsou po Praze rozmístěny v souvislosti s nadcházející návštěvou čínského prezidenta v ČR. Policie tak pátrá po neznámém pachateli, který je podezřelý z trestného činu poškození cizí věci.

„V noci na dnešek tak zatím neznámý pachatel poškodil několik desítek vlajek v rozmezí od Malé strany až po Ruzyni. Potřísnil je černou barvou, řekl pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Daněk. My na tom případu pracujeme, hledáme neznámého pachatele, který je v tuto chvíli podezřelý z trestného činu poškození cizí věci,“ dodal mluvčí.

Vlajky byly poškozeny například i v ulici Jelení a Mariánské hradby nedaleko Pražského hradu. Na zemi jsou poházená vyfouknutá vajíčka, která byla naplněna modrou a šedivou barvou. Někdo je pak zřejmě házel na vlajky, které jsou rozmístěny ve výšce na sloupech veřejného osvětlení.

Jedná se již o druhý „útok“ na čínské vlajky. V noci ze čtvrtka na pátek odřízl dvě vlajky i muž (33), kterého při činu chytla policie. Případ se vyšetřuje ale zatím nebyl klasifikován jako trestný čin nebo přestupek.

Vlajky se v Praze objevily ve středu v souvislosti s pondělní návštěvou čínského prezidenta. S nápadem nesouhlasí starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), který organizátory označil za „patolízaly“. Do něj se ovšem pustil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, podle kterého je TOP 09 „nebezpečná extremistická strana“. Podle Ovčáčka právě TOP 09 nese odpovědnost za vandalismus v Praze, který se odehrál i v noci na sobotu. „Poškozování státních vlajek nás vrací do doby druhé republiky, tedy do doby, kdy řádili fašizující Čecháčci," řekl pro Blesk.cz.

Poškození čínských vlajek trdě odsoudil i místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). „Poškození vlajek Čínské lidové republiky považuji za projev odporného vandalismu, a v souvislosti například s tím, že nic takového se nestalo při návštěvě prezidenta Si Ting Phinga ve Velké Británii, i za důkaz velmi nízké duševní úrovně autorů vandalismu, kteří tak poškozují jméno České republiky mezi civilizovanými státy," uvedl Filip.

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta se chystají i některé protestní akce. Například aktivisté ze Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla hodlají umístit po dobu jeho návštěvy u Evropské ulice v Praze billboard se společnou fotografií bývalého prezidenta Václava Havla a dalajlamy. Plán je reakcí na samotnou návštěvu a právě i na čínské vlajky a uvítací billboardy pro čínského prezidenta instalované po Praze, které jsou podle spolku výsměchem svobodě, lidským právům a demokracii.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

kukuku ( 27. března 2016 09:34 )

Primitivovi Tvého kalibru stačí, aby mu ČT omílala, že čínské hospodářství je v krizi (roční růst klesl ze 7% na 6%) a americký růst je 1% ... a blb ochotně vezme svá vejce do ruky a ve jménu boje za správnou věc vyrazí do Dejvic, i když by měl zamířit do Bohnic.

tgbg ( 26. března 2016 19:17 )

za vším je zkur vená zlodějská KSČM,v čele se zlodějskými komunisty uroven českého národa je nižší jak blechy.češi,národ luzy která za peníze ruských zloděju udělá vše.

gabreta ( 26. března 2016 17:59 )

Co asi jiného a smysluplného by mohla vytvořit "Pravda a láska"??

tgbg ( 26. března 2016 17:23 )

O komunistickém koncentráku obehnaného ostnatým drátem z dob před r. 1989. Obrovský komunistický koncentrák ČSSR: kde každý měl práci, ale peníze nestačily ani na jídlo, které bylo odporné kvality a stejně nebylo k dostání, kde se na byt čekalo 15 roků, kde zdravotnictví bylo na úrovni středověku a lidé umírali bez pomoci, kde mladí mužové museli posluhovat komunistickým imbecilům 2 roky na vojně, kde nebylo nic k dostání a tak se podplácelo a šmelilo o sto šest, kde se roztahovali ruští okupanti, kteří zde vraždili a kradli co se dalo, kde se denně vypínal el. proud, protože prostě nešel, kde často netekla voda, kde se stály fronty na úplně všechno,kde vzdělání bylo jen pro děti komunistické elity, kde nebylo maso vůbec k dostání, kde komunisti vraždili a odsuzovali k trestu smrti každého, kdo se jim znelíbil, kde byli na hranicích vražděni lidé kteří z tohoto koncentráku chtěli odejít, kde se nedalo odjet na dovolenou do jiné země aniž by to komunističtí darebáci (ne)schválili, kde byli lidi záměrně zavíráni do komunistických kriminálů jako levná pracovní síla, kde byly pro komunistickou elitu Tuzexy, kde se platilo valutami(penězi ze západu!!!!!), kde si komunisti kradli jak chtěli až tento komunistický koncentrák zcela rozkradli a dovedli do naprosté bídy a krachu.

bradac ( 26. března 2016 15:29 )

Zeman má jako dárek pro svého čínského hosta připraveny tři páry bot od firmy Baťa a broušené sklo od společnosti Moser. Podle Forejta nápad se společenskými botami má původ z prvního setkání Zemana se Si Ťin-pchingem na olympiádě v Soči. "Čínský prezident říkal, že na Československo vzpomíná díky svému tatínkovi, který tuto zemi navštívil a jako dárek svému synovi tehdy přivezl české boty Baťa," řekl Forejt. Další vzpomínka je pak na sladkost z Československa. Co to bylo za sladkost, hradní úředníci nezjišťovali a rozhodli se pro obuv.

Zobrazit celou diskusi