Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Korupce vesnických rozměrů? Na Ústecku přihráli zakázku synovi místostarostky

Autor: tmp - 
26. března 2016
06:55

Z obce Ředhošť na Ústecku jsme vám už přinesli příběh o nedokončené asfaltce, na kterou navazuje bahnitá stará cesta. Rozhodl o tom sám starosta Josef Bíža, aniž by do toho mohl promluvit zbytek dědiny. Ba co víc. Za veřejné peníze tu měla stavět firma bez jakéhokoliv výběrového řízení. To, co se v tamní obci děje, je podle zastupitelstva naprosto běžné. A co ve vaší obci?

„Tam (v rozhodnutí – pozn. red.) to není specifikováno, tam jsem jim to ukázal na místě, kam se to až bude dělat, řekl Blesk.cz starosta Bíža o nedokončené cestě.

„Tady vůbec nic nemá logiku, prostě pan starosta si to takhle rozhodl a přes to vlak nejede,“ řekla Blesk.cz zastupitelka Jindřiška Habadová. To potvrdil i její kolega Miloš Huja. „Pan starosta si všechno rozhodne sám, na zastupitelstvu se schválí, že se něco udělá, a pan starosta si to udělá po svém,“ řekl Huja s tím, že předpokládal, že cesta se dodělá celá.

Starosta měl o firmě jasno bez další soutěže

Jenže rozhodnutí zastupitelstva má další háček. Už na začátku zasedání totiž podle přepisu schůze, který má Blesk.cz k dispozici, předložil starosta konkrétní návrh firmy Ekostavby Louny na opravu komunikací v celkové výši bezmála čtyři miliony korun.

Právě Habadová a Moravec byli podle zápisu ze schůze jediní, kdo se podivovali nad tím, že je nabídka pouze od jedné firmy. „Mělo by se udělat další poptávkové řízení,“ řekla Habadová. „Nevěřím, že některá firma by byla lacinější, a firmu Ekostavby Louny už známe a jsme s ní spokojeni,“ shodil její argument další ze zastupitelů Drobný. Nejnižší cenou argumentoval i sám starosta.

Zastupitelstvo po krátké diskusi návrh odsouhlasilo v poměru 11:4, a to bez jakéhokoliv výběrového řízení. Podle Transparency International se rozhodně nejedná o dobrou praxi, kterou by bylo možné doporučit.

„Ve snaze vybrat co nejvýhodnějšího dodavatele by bylo vhodné udělat například průzkum trhu, oslovit několik potencionálních dodavatelů, popř. záměr o zakázce vyvěsit na úřední desce. Tak, aby bylo postupováno s péčí řádného hospodáře a zastupitelstvo si mohlo být jisto, že vybralo tu pro obec nejvýhodnější nabídku,“ řekla Blesk.cz právnička Sylvie Kloboučková.

Kdyby byla částka o dva miliony vyšší, už by podle ní zakázka spadala pod režim zákona o veřejných zakázkách a jednalo by se o nelegální postup.

Podle opozičního zastupitele Moravce ale jde o běžnou záležitost, která se na úřadě děje naprosto normálně. „To by takhle nemělo fungovat, proto to chceme napadnout,“ řekl Blesk.cz. „Mají ale dobře placeného právníka, který jim radí, aby mohli v tomhle bahně dobře plavat,“ řekl a naznačil pravý důvod, proč byla firma hned odsouhlasena. „Určitě tam jsou nějaké vazby, vzhledem k tomu, že to dělá jedna firma, tak je to nasnadě,“ uvedl Moravec.

Starosta odklepl zakázku do rodiny místostarostky“

„U nás se tohle děje úplně normálně,“ souhlasila zastupitelka Habadová a uvedla aktuální případ, kdy starosta bez výběrového řízení odklepl jednu z obecních zakázek synovi paní místostarostky. „Ale je to vedeno jako dohoda o spolupráci, což se dělá kvůli tomu, aby se obešlo výběrové řízení,“ řekla s tím, že už věc řeší právníci Transparency International, na které se po rozhovoru s Blesk.cz obrátila.

K uvedeným nařčením se starosta nechtěl vyjádřit. Předtím ale Blesk.cz potvrdil, že peníze je třeba investovat do jiných věcí, například do fotbalového týmu.

„Letos jsme jim slíbili, když dostaneme dotaci od paní ministryně školství, že jim přidáme 600 tisíc korun, už z kraje nám dali asi 120 tisíc na dokončení fasády na těch kabinách, které postavili z dotací, asi 3,5 milionu korun, které jsme dostali, ale stálo to 7 milionů,“ přiznal starosta a zároveň potvrdil, že je sám velkým fotbalovým fanouškem.



angelmartik ( 26. března 2016 19:44 )

Pan starosta si ve své vesnici dělá pěkné prostředí, silnice, prostě krásně, ale na další vesnice s**e. Jsou tu strašný silnice, který se zafládrujou, ale stejně je to tam další rok zase, a musí se to znova platit,prostě novou silnici neudělají, je mi s toho zle, co se zde děje.

sluka ( 26. března 2016 11:14 )

Soudruh Lenin, kdyz zjistil v nejake obci nebo meste korupci, nechal bez jakehokoliv dalsiho vysetrovani postrilet celou obecni radu. Dnes je mi jeho jednani naprosto pochopitelne a jasne. Podle tohoto pravidla by se musely v nekolika tydnech konat volby do vsech obci, parlamentu, senatu a vlady. Ta chatra krade vsude. Tato parasitni rakovina je rozlezla po cele republice.

sores ( 26. března 2016 11:05 )

pepen:naprostý souhlas! Podvody,zločinnost pokud nebude mít tvrdé tresty aby se člověk bál, nikdy neskončí ani se neomezí! Na člověka platí jenom bič jinak se chová jako do.bytek! To že by to nebylo humánní v 21 století je na h.ov.no, výsledek je pak takový jaký je a bude.

pepen ( 26. března 2016 10:30 )

V Česku snad není žádný poctivý a slušný člověk -myslím tím politiky,starostové obcí a různí funkcionáři,kteří mají přístup k velkým penězům !!!!Já bych vymyslel tresty pro ty tuneláře a zloděje-sebrat veškerý majetek a 200 ran bičem!!!Po té zavřít na doživotí a pracovat denně -ty nejhorší práce které jsou!!!!Ostatní by si to určitě nedovolili!!!

moiaza ( 26. března 2016 10:05 )

 A co jste v Havlokapitalismu očekávali? Zlodějna, zlodějna, zlodějna. Každý chce rychle nahrabat a po nás potopa. Já na brachu, brácha na mě. Když beztrestně krade Rittig, Bém, Vondra, Kalousek a moře dalších, proč by si nemohli nakrást ti trošku níž. Zlodějna je koloritem ČR. Jak patří ucho k hrnci, tak patří korupce a zlodějny k vyšším funkcím.

Zobrazit celou diskusi