Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Průmyslníci: Nenuťte firmy proplácet první 3 dny nemoci, dohoda byla jiná

Svaz průmyslu a dopravy ČR nesouhlasí se senátory. Ti chtějí, aby firmy opět po osmi letech začaly proplácet zaměstnancům první tři dny nemocenské. (ilustrační foto)
Svaz průmyslu a dopravy ČR nesouhlasí se senátory. Ti chtějí, aby firmy opět po osmi letech začaly proplácet zaměstnancům první tři dny nemocenské. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia/Blesk - Ramon Hofman)
Autor: ČTK, kle - 
17. března 2016
20:52

Pokud bude obnovena výplata nemocenské zaměstnavatelem v prvních třech dnech nemoci, může to posílit zneužívání nemocenské, varoval ve čtvrtek Svaz průmyslu a dopravy. Zástupcům zaměstnavatelů se nelíbí senátní návrh na obnovení výplaty nemocenské. Svazu také vadí, že přijetí návrhu nepředcházel průzkum mapující názory zaměstnavatelů.

„Karenční (čekací – pozn. redakce) lhůta funguje v České republice již osm let a většina zaměstnavatelů současný stav považuje za vyhovující,“ tvrdí svaz v tiskové zprávě. Podle propočtů svazu by zrušení třídenní lhůty znamenalo pro firmy zvýšení nákladů až o pět miliard korun ročně.

Zaměstnavatelé se rovněž obávají zvýšení zneužívání nemocenské ze strany zaměstnanců. „Výše nemocnosti v době před zavedením karenční lhůty byla ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi nápadně vyšší,“ tvrdí svaz. Podle něj není pravda, že lidé v současnosti raději chodí do práce i nemocní. „Mnozí zaměstnavatelé poskytují v rámci benefitů takzvané sick days,“ argumentuje svaz.

Svazu vadí, že předložení novely zákoníku práce v Senátu nepředcházela anketa, která by zmapovala postoj zaměstnavatelů. Svaz tvrdí, že se na provedení průzkumu dohodl s premiérem Bohuslavem Sobotkou i ostatními představiteli ČSSD.

Novela zákoníku práce, kterou horní komora vyslala do schvalovacího procesu ve středu, počítá s tím, že zaměstnavatelé budou vyplácet nemocenskou i v prvních třech dnech stonání. Měli by za to mít sníženy odvody na nemocenské pojištění. Normu nyní posoudí vláda a sněmovna.

1pepan ( 18. března 2016 08:11 )

Souhlas, ale jen aby ty odvody nezůstaly u slibů jak to pivo.

moiaza ( 17. března 2016 21:41 )

V ČR by měli mít nemocenskou všichni stejně. Zákon by měl být jeden a platit pro všechny. Ať mají dělníci stejnou nemocenskou, jako členové vlády, senát a pod. Proč májí jiný zákon členové vlády a proč dělníci. Pokud mají politici nemocenskou placenou v plné výši od prvního dne, měli by ji mít stejně i ostatní. Nebo jsme republika v republice?

villi ( 17. března 2016 21:36 )

KDYŽ NA TO NEMÁTE,RYCHLE NA PRACÁK !!! ODEJDE-LI VÁM STROJ??KDO VÁM JEJ ZAPLATÍ??!! STEJNĚ JE TO SE ZAMĚSTNANCI !!! NEJSOU STROJE !!!

Zobrazit celou diskusi