Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Firmy zápolí o absolventy. Šanci mají hlavně programátoři a ekonomové

Studenti mají nyní více možností sehnat práci.
Studenti mají nyní více možností sehnat práci.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
4. března 2016
05:50

Sháníte práci? Teď je nejvhodnější doba, vzkazují odborníci absolventům vysokých škol. Zaměstnavatelé totiž snižují nároky. Pořád mají ale větší šanci ti, co získali praxi během studia. Čeští vysokoškoláci jsou na tom přitom podstatně lépe než jejich vrstevníci z jižní Evropy.

„Trh práce po lidech vysloveně hladoví, schopní lidé výrazně chybějí, otevřených pozic je přes 110 tisíc. Proto se i čerstvým absolventům shání práce mnohem lépe,“ řekl Blesk.cz Tomáš Ervín Dombrovský, analytik LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Už není takový problém sehnat práci po vysoké škole, jako tomu bývalo v minulých letech. Zaměstnavatelé snižují nároky, zmírňují i požadavky na praxi při studiu. „Ovšem stále platí, že mladí lidé, kteří dokázali při studiu relevantní praxi získat, mají velkou výhodu – přednost jim dávají čtyři pětiny firem,“ upozorňuje Dombrovský.

Podle něj je z nabídky Jobs.cz celá čtvrtina všech obsazovaných míst vhodná i pro lidi bez zkušeností, absolventy, to je o dvě třetiny více než před rokem – a dokonce i více než před začátkem poslední finanční krize v roce 2008.

Mezi českými vysokoškoláky, na rozdíl od jejich vrstevníků v zemích jižní Evropy, je nezaměstnanost velmi nízká, i když část z nich pracuje zcela mimo svůj obor.

Šanci mají technické a ekonomické obory

Pokud studujte technický obor, máte vyhráno. Dlouhodobě je největší poptávka po technických oborech, jako jsou programátoři, ti firmám chybějí už dlouhodobě. V posledním roce rychle roste zájem například i o vysokoškoláky s ekonomickým zaměřením. „V obchodu, v administrativě nebo třeba v zákaznickém servisu se leckdy uplatní absolventi humanitních oborů, kteří občas nedokáží rychle získat práci ve svém primárním zaměření,“ vysvětluje Dombrovský.

Částečný úvazek je pořád problém

Odborníci radí, že na praxi by měl jít student co nejdříve, podle průzkumů si to většina uvědomuje. O oborovou praxi při studiu má zájem 83 procent studentů, nakonec ji však dokáže získat jen necelá polovina z nich.

„Dobrá zpráva je, že nabídek praxe, stáží a trainee programů přibývá, nyní je takových pozic trojnásobek oproti stavu před dvěma třemi lety,“ uvedl Dombrovský. Potíž je však stále s částečnými úvazky, které studenti pro sladění studia a praxe často potřebují – firmám se je zatím příliš nechce nabízet v dostatečném počtu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi